Angóra Anyag

angóra

Az angóra a domesztikált nyúlfélék egyik közkedvelt fajtája. Népszerűsége elsősorban hosszú, sima és rendkívül puha gyapjának tudható be, amelynek textilipari felhasználása igen széles körökben elterjedt.

Néhány szóban az angóra nyúlról

A nyúlfajta feltehetően Törökországból, Ankarából származik – Ankara régi történelmi neve ugyanis Angóra volt. A hatalmas, puha nyulak az európaiak szívét is meghódították. Népszerűségük és tenyésztésük a 18. században Franciaországban volt számottevő, majd a század végén Angliában is egyre többen foglalkoztak a szóban forgó, speciális körülményeket megkövetelő állattartással. Az angóra nyúlnak számos típusa van, a legismertebb a francia, az angol, az óriás és a szatén.

Mi a különbség a hagyományos és az angóra nyúl gyapja között?

Persze nem e szóban forgó speciális nyúlfajta szőrét használta fel az emberiség először a különféle ruházati elemek kivitelezéshez. A hagyományos nyúl gyapjának felhasználása e tekintetben ősibb, mint az angóráé – a kalapkészítők ezt az anyagot már több évszáda hasznosítják a fejfedők úgynevezett nemeztechnikával történő elkészítéséhez.

Viszont az Ankarából származó állat gyapja -lévén az hosszú és rendkívül puha– nemcsak nemezelésre, de kötésre és szövésre is tökéletesen alkalmasnak bizonyult. Egy kifejlett példány évente akár négyszer is nyírható, azonban ezen alkalmak során nem mindig produkál egyforma mennyiségű szőrt. Télen például több a nyúlak felszőre, mint nyáron, alapvetően pedig a nőstények gyapjasabbak, mint a hímek.

Mit kell tudni az angóra gyapjúról?

A textilipar állati eredetű szállasanyagainak egyik közkedvelt típusa az angóra gyapjú – természetesen nem véletlenül. A gyapjúból készített fonalat leggyakrabban a kötött holmik gyártásához használják, elsősorban meleg, komfortos pulóverek és alsóruházati cikkek elkészítéséhez. A gyapjúból gyakran készítenek még tipikus téli kiegészítőket, sapkákat, kesztyűket és sálakat is.

angóra gyapjú

Ha egy angóra gyapjúból készített ruházati egység boldog tulajdonosai vagyunk, nemcsak az esztétika, de az egészséges életvitel oltárán is áldozunk. Mivel természetes anyagról van szó, a gyapjú nem irritálja a bőrt. Különösen ízületi betegségben, illetve műszálallergiában szenvedőknek érdemes közelebbi ismeretséget kötni a textillel.

Könnyed és nagyon meleg

A gyapjú simogató puhasága mellett egyedülálló könnyedséggel rendelkezik. Komfortos viseletet nyújt a mindennapokban. Ezenkívül a hőmegtartó képessége is példátlan. Egy eredeti angóra pulóverben egészen biztosan nem fogunk fázni még a fogvacogtató mínuszokban sem.

Gondos odafigyelést igényel

Nem mehetünk el viszont amellett a tény mellett, miszerint az eredeti gyapjú holmik rendkívüli gondoskodást és ápolást igényelnek a tulajdonosuk részéről. Ha valamire, akkor az angóra ruházati elemekre feltétlenül igaz, miszerint a hosszú elégedett felhasználása érdekében nagyon meg kell becsülnünk azokat.

A túl gyakori, magas hőmérsékleten való mosás könnyedén tönkre teheti a minőségi, drága holmikat. Alapvetőn az erős UV sugárzás is kárt tesz ezekben a darabokban, ne tegyük ki hát azokat direkt napfénynek. A mosásuk közben semmiképp se használjunk fehérítőt. A legjobb, ha hideg vízben, kézzel mossuk az adott darabokat.

A vízbe tehetünk egy pici sót is, ezáltal akadályozva meg a ruhaneműk színvesztését. Annak érdekében, hogy a pulóverünk ugyanolyan puha legyen, mint eredetileg, mosás után tegyük be kis időre azt a fagyasztóba.

Az angóra gyapjú ára, avagy a minőséget bizony meg kell fizetni

Nem titok, hogy e speciális gyapjúból készített ruházati elemek ára elég magas. Miért? Nos, már maga a tenyészállat is roppant kényes, s mint olyan, különleges gondozást, speciális táplálékot igényel. Az állat hosszú szőrét is különös odafigyeléssel kell ápolni, annak sérülésmentes lenyírása is rendkívüli tapasztalatot és precizitást igényel. Ezek az egyedi körülmények teszik a gyapjút drágává.

Sajnos az állatkínzás sem ritka a gyapjú kinyerésénél

Természetesen nem minden esetben, viszont nem példanélküli, hogy a gyapjú kinyerésénél nem nyírják a szőrt, hanem tépik az állatról. Ez rendkívül stresszes és nem utolsósorban fájdalmas procedúra a számukra.