Elasztán Anyag

elasztán

Az elasztán egy szintetikus szál, amely kivételes rugalmassága miatt vált ismertté világszerte. A textilipar egyik kedvenc anyaga, nem véletlenül. Mostani bejegyzésünket a spandex-nek is nevezett anyagnak szenteltük, kitérve annak előnyeire és hátrányaira is.

Néhány szóban a szintetikus anyag eredetéről, összetételéről

A poliuretánból származó elasztán tulajdonképpen egy olajalapú szövet. Feltalálása Joseph Shivers amerikai vegyész nevéhez fűződik. Az ambiciózus fiatalember 1958-ban találta fel a szóban forgó anyagot, amelynek sokoldalú felhasználhatósága azonnal meghódította az egész világot.

Az anyag általános neve a spandex lett – Amerikában a mai napig ez a megnevezése a gyakoribb, míg Európában az elasztán, többek között Új-Zélandon és Ausztráliában pedig lycra-ként él a köztudatban. A névváltozatok közül nyelvtanilag a spandex lehet kifejezetten érdekes, hiszen ez az angol „expands” szó anagrammája, ami magyar nyelven ennyit tesz: tágul.

Hol gyártják az elasztán anyagot?

Bár a spandex anyag gyártói világszerte szinte mindenütt megtalálhatók, a legnagyobb volumenű gyártási folyamatok a Brazíliában, Indiában, Pakisztánban és az Egyesült Királyságban lévő gyárakban történnek.

elasztán anyag

Bár az elasztán már önmagában is elképesztően rugalmas, a szóban forgó előnyös tulajdonságának fokozása érdekében gyakorta keverik a szintetikus szálakat más anyagokkal. Leggyakrabban pamuttal és poliészterrel „házasítják” a szóban forgó szintetikus szálakat.

Milyen ruházati elemek készülhetnek spandex-ből?

Rendkívüli rugalmasságának és strapabíróságának köszönhetően spandex-ből döntően fürdőruhák, harisnyanadrágok és zoknik készülnek.

A szóban forgó szintetikus szálak kivételes elasztikussága növeli az abból készített ruházati egységek nyújtotta komfortérzetet, hiszen nagymértékben megkönnyíti a testmozgást. Szorosan a testhez simul, éppen ezért a sport ruházati elemek gyártásával foglalkozó márkák egyik kedvenc alapanyaga. A spandex ruhák ezenkívül nagyon simák és nem gyűrődnek.

Elasztán anyag: hihetetlen nyúlékony, mégsem veszít az eredeti minőségéből

Az igazán minőségi eljárással készített spandex anyagok akár az eredeti méretük ötszörösére is megnyújthatók. Ezek a modern technikával készített anyagok nyújtás után visszanyerik eredeti méretüket, s teszik mindezt bárminemű minőségbéli romlás nélkül. A tapasztalat azt mutatja, a spandex-ből készített ruhák nagyon gyorsan száradnak – gyorsabban, mint a hagyományos szövetek.

Mi a helyzet a hőállóság vonatkozásában?

Eddig az elasztán anyag pozitívumai kerültek górcső alá, azonban nem mehetünk el szó nélkül annak hátrányai, előnytelen jellemzői mellett sem. Az első ilyen negatív jegy az anyag hőállóságára vonatkozik. Bár a spandex szálakból készített ruházatok strapabírók és rugalmasak, a nagyobb intenzitású hőre érzékenyen reagálnak.

Abban az esetben, ha spandex-et is tartalmazó viselet is gazdagítja a gardróbunkat, ezeket a ruhákat különös körültekintéssel kell övezni, ha a tisztításukra kerül sor. Bár moshatók mosógében, a hőfokot maximum 40-re állíthatjuk be, de ideálisabb, ha 30 fokon mossuk ezeket a darabokat.

spandex

Itt azonban még nincs vége a történetnek: az elasztán anyagból készített ruhák vasalása is nagyfokú körültekintést igényel a részünkről. A hőre érzékenyen reagáló anyagból készített öltözeteket szigorúan kifordítva, alacsony hőfokon vasalhatjuk, különben azok megsérülnek, sőt, teljesen tönkre is mehetnek.

Nem éppen a zöld jövő előhírnöke

Nos, a szomorú igazság az, hogy a fenntarthatóság vonatkozásában az elasztán anyag bizony nem szerez piros pontot a többi, természetes szövettel ellentétben. A spandex előállítása alapvetően roppant energiaigényes, s ha mindez még nem is volna elég, tény, hogy a szóban forgó szintetikus anyag nagyon lassan bomlik le.

A szakemberek szerint ugyanis a spandex szálak lebomlásához nem kevesebb, mint 450 év szükségeltetik. Sajnos még mindig nem értünk a végére a fenntarthatósággal kapcsolatos negatívumoknak: az elasztán gyártásához szükséges összetevők soraiban számos mérgező, veszélyes anyagot találunk. Környezetkímélőnek tehát semmi esetre sem mondható az előállítása.