Kasmír Anyag

kasmír

Az örök elegancia egyik védjegyeként a kasmír gyökerei Ázsiába nyúlnak vissza, egészen pontosan a Közép-Ázsia északi részén található Kasmír régióig. A szóban forgó terület határos Indiával, Pakisztánnal és Kínával, és arról híres, hogy itt termelik a legfinomabb kasmírt – miből másból, mint a kasmírkecskék szőréből.

A kecskék tavasszal megszabadulnak a téli bundájuktól: egész egyszerűen levedlik azt, amit az emberek összegyűjtenek, majd speciális eljárással elkészítik a sokak által méltatatott, rendkívül értékesnek számító kasmír anyagot. Napjainkban a gyapjút 90%-ban Mongólia termeli ki.

Minek köszönheti a kasmírgyapjú a példátlan népszerűségét?

Kétségtelen, hogy a szóban forgó anyagból készített ruházati elemek egyet jelentenek a megfizethető, kézzel fogható luxussal. Az öltözködés mindig is a személyiségünk kifejezésének egyik fontos része volt, s az is rengeteget mesél rólunk, hogy milyen anyagot, szövetet preferálunk.

A puhaságával, kellemes tapintásával és légies könnyedségével a gyapjúból készített ruhaneműk egy olyan ember benyomását keltik, aki sokat ad a részletekre és rendkívüli szépérzékkel rendelkezik.

Beszéljünk egy kicsit az előnyökről

E kivételes szövet pedig rendkívül puha, s ezen tulajdonságának köszönhetően a legjobb minőségű gyapjúval is könnyedén felveszi a versenyt. Viselése kényelmes és kellemes érzést nyújt, nem irritálja a bőrt. A valódi kasmír a hőszigetelés terén is előnyös jegyekkel bír.

A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy egy eredeti kasmír pulcsiban télen sem fogunk fázni, hiszen az remekül megtartja a testhőnket, s mindezt úgy, hogy közben nem akadályozza a bőr „lélegzését” sem, nem izzaszt, nem nehezít el minket. Az említett anyag a tartósság terén is hozza a kötelezőt: ha megfelelően gondoskodunk róla, e ruhadarabok éveken át megőrzik eredeti formájukat és szépségüket.

Végül, de korántsem utolsó sorban, ahogy azt már a fentiekben megjegyeztük, ezek a ruhanemük roppant elegánsak, így e finom anyag ideális választás azoknak, akik különleges és kifinomult megjelenést szeretnének elérni, akár a mindennapokban is.

Az érem másik oldala

Persze nem állíthatjuk azt, hogy a kasmír anyagnak ne volnának hátrányai. Kezdjük a listát azonnal a legszembetűnőbbel, az anyag árával. Az eredeti szövet viszonylag elég drága, részben a ritkasága és a feldolgozás bonyolultsága miatt, így ezek a ruhaneműk sajnos nem mindenkinek egyformán érhetők el.

kasmír anyag

Amellett a tény mellett sem mehetünk el, miszerint a kecskék szőréből készített gyapjú elég kényes, így speciális gondoskodást igényel. Persze lényegében ez sem ördöngös feladat: kézzel vagy kímélő mosási programmal kell mosni, illetve óvatosan kell szárítani és tárolni az abból készített ruhaneműket. És sajnos, ha ez még nem volna elég, muszáj megemlítenünk azt is, hogy a kasmír bizony a zsugorodásra is „hajlamos”.

Mi a helyzet a fenntarthatósággal?

Ha egy olyan speciális anyag előállítása kerül terítékre, mint e cikk főszereplője, rendre terítékre kerül az adott szöveg fenntarthatósága is. A tapasztalatok azt mutatják, nagyjából 4 kecske elhullajtott szőre kell ahhoz, hogy egy kasmír pulóver elkészülhessen. Kár is volna összehasonlítani a birkák szőréből nyert gyapjúmennyiséggel ezt a tendenciát, a kasmír ugyanis – nincs mit ezen szépíteni- csúnyán megbukna (egy birka gyapjából 5 darab pulóver készíthető el).

S bár az anyag viszonylag gyorsan lebomlik (1 év szükséges a teljes lebomláshoz), az előállításánál tetemes mennyiségű vizet használnak fel, így ez a speciális eljárás eléggé megterheli a vízrendszereket.

Bónusz tipp: így marad sokáig szép a pulóver!

A fentiekben említettük, hogy a szóban forgó anyagból készített pulcsik hajlamosak előbb-utóbb összezsugorodni. Annak érdekében, hogy ez a sajnálatos esemény sokkal inkább utóbb, mint előbb következzen be, mosás után az adott darabot mindig hagyjuk természetes úton megszáradni (ne hőkezeljük, ne tegyük ki direkt napfénynek vagy hősugárzóból áradó melegnek). Kedvenc pulcsinkat felakasztani sem szabad – azt mindig gondosan összetűrve érdemes tárolni annak érdekében, hogy sokáig megőrizze eredeti formáját.