Kompozit Anyagok

Kompozit Anyagok

A kompozit anyagok több területen is egyre kedveltebbek, legyen szó a fogászati technológiákról, vagy épp a burkolásról.

A kompozit anyagok – első hallásra – sokak számára űrtechnológiának tűnhetnek, pedig már több ezer éve ismerjük őket. Az első kompozit anyag ugyanis a szalmával kevert agyag volt, melyből használati tárgyakat, agyagedényeket készítettek, megközelítőleg 5000 évvel ezelőtt.

De ugyanúgy kompozitnak számít a régi házak építésénél alkalmazott vályog, vagy a modern lakótelepek vasbeton elemei. A kompozit anyagok ugyanis két vagy több anyagból kerülnek összeállításra, a két különböző anyagtípus pozitív tulajdonságait felerősítve. A kompozitok egyik anyaga gyakran szálas erősítőanyag, például üveg- vagy más szálak. Ehhez adják hozzá a további összetevőt, a befogadó mátrixot.

kompozitok

A kétféle anyagtípus így egy szilárdabb, strapabíróbb és erősebb új anyagot eredményez. A kompozitok további előnye, hogy a felhasználási igényekhez illeszkedően szabályozható a korrózióállóságuk, szilárdságuk és az alkalmazás során mutatott képlékenységük is.

Kompozit anyag van sokunk szájában is!

A kompozit anyagok nagyban megkönnyítik az egyes munkafázisokat, sőt, a fogászat terén még egészséges alternatívát is biztosítanak a korábbi megoldásokhoz képest. Régen ugyanis amalgámból készítették a fogtöméseket. Ez az anyag azonban nemcsak csúnya látványt nyújtott és 3 órán át kellett szilárdulnia, de higanyt is tartalmazott.

Ez hosszú távon az emberi szervezetbe szivárgott, különféle egészségügyi problémákat okozva. A manapság használt, modern kompozit tömések azonban kívánság szerint színezhetőek, hogy tökéletesen illeszkedjen a betömött fog színéhez, lehetnek kémiailag vagy fényre kötők. Ráadásul nem kopik – szemben az amalgámmal – és a megszilárdulás után semmilyen anyagot nem bocsát ki magából.

A kompozit anyagok gyártási módjai

Ahhoz, hogy a kompozit erős legyen, erősítő szálakra van szükség, ezt háromféle módon keverhetik a mátrixba, részecskék formájában, illetve szakaszos, vagy folyamatos rostokkal. Az erősítő anyag lehet fém, kerámia vagy üveg.

Itt is felhasználhatóak a kompozit anyagok

A sportszergyártók is kaptak a lehetőségen, amit a kompozit anyagok nyújtanak. Az üvegszálas változatok ugyanis tökéletesen megfelelnek a teniszütők, horgászbotok, sílécek és hajók gyártásához. A kompozit anyagoknak hála, a sportszerek sokkal könnyebbé, mégis strapabíróbbá és rugalmasabbá váltak, így felhasználásuk sokkal jobb élményt nyújt, mint a korábbi verzióké.

Mik azok a műanyag kompozitok?

A műanyag kompozit anyagok esetén értelemszerűen részben polimerekből álló gyantába keverik az anyag erősségét biztosító szálakat. A műanyag kompozitok hatalmas előnye az, hogy erősebbek az acélnál, de súlyuk ahhoz képest csekélynek számít. Nem meglepő, hogy a polimer kompozitokat a repülőgépgyártás és az autóipar is nagy tételben használja, hiszen ezeken a területeken számít a súly.

kompozit anyagok

A kész műanyag kompozit anyagok felülete sima, így aerodinamikailag jól használhatók. Bár sok előnye van, hátrányaként meg kell jegyezni, hogy a gyártásuk, az erősítő szálak elrendezése miatt kicsit lassú.

Nem mindegy, milyen típusú a műanyag kompozit anyag

A műanyagok lehetnek hőre lágyulók, illetve hőre megszilárdulók. A műanyag kompozit anyagokat ugyanígy csoportosíthatjuk. A kompozitok szempontjából a hőre lágyuló változatok sokkal erősebbek, mint a hőre szilárdulók. Az előbbiek ugyanis anyagösszetételük miatt ellenállóbbak az ütések okozta sérülésekkel szemben és kevésbé repednek meg a külső behatásoktól.

Kompozit anyagok a fenntarthatóság szempontjából

Bár a régebbi kompozit anyagok szervetlen összetevőkből álltak, a fenntarthatóság és a környezettudatosság iránti igény arra sarkalta a kutatókat, hogy olyan változatot állítsanak elő, ami természetes alapanyagot tartalmaz. Ez lett a fa-polimer kompozit, melynek erősítő szálai facellulózból állnak. Ez az anyag az építőiparban gyorsan közkedvelt lett, főleg a kültéri megoldásokban való felhasználhatósága miatt, hiszen UV- és időjárásálló a szerkezete.