Muszlin anyag

<strong>Muszlin anyag</strong>

Már az elmúlt évszázadokban is kiemelkedően nagy népszerűségnek örvendtek az olyan matériák, amelyeket változatos módon lehetett alkalmazni, többek közt ennek is volt köszönhető a muszlin anyag elterjedése. Története ezer évnél is régebbre nyúlik vissza, hiszen már a 13. század végén említést tett róla Marco Polo az egyik könyvében. Sorai alapján a kelme ekkoriban az iraki Moszulban készült, ám széles körű felhasználásáról itt még nem esett szó.

A muszlin anyag aztán a későbbiekben is visszaköszönt, méghozzá Ralph Fitch beszámolóiban. A londoni kereskedő bejárta Dél-Ázsiát és Délkelet-Ázsiát, járt többek közt Mezopotámiaban és az Indiai-óceán partvidékein is. Banglades közelében – egész pontosan a Narayanganj körzetben, Sonargaon városában – fedezte fel a muszlin anyag kiváló tulajdonságait, még 1583-ban. Fitch úgy említette ezt a települést, mint ahol a legfinomabb szövet készül a világon, ez pedig nem más volt, mint a muszlin anyag. Számtalan előnyös tulajdonsága ellenére azonban meglepően sokat kell várni arra, hogy használata szélesebb körben is elterjedjen.

A muszlin anyag térhódítása

A 17 század második felétől kezdve aztán a termelés új lendületet kapott és Mughal Bengal régió a világ legjelentősebb muszlin anyag exportőrévé vált. A kereskedelem központja ekkoriban Dhaka városa volt. Innen már nem kellett sokat várni a világsikerre, hiszen a művészet, legyen szó estélyekről, festőkről, vagy épp színházról, egy pontos összpontosult Európában. Párizs pezsgő életébe valósággal berobbant a muszlin anyag és a nemesek szalonjaiban ekkor már megkerülhetetlen volt.

A matéria kiváló kezelhetősége ráadásul univerzális felhasználást tett lehetővé. A legfőbb problémát ekkoriban még maga az előállítás jelentette. Tudniillik gyakorlatilag az egész folyamat kézzel zajlott. A használathoz elengedhetetlen volt a szennyeződések eltávolítása, majd a fonás előkészítésének egy fontos lépése következett, amikor a szálakat párhuzamba állították. Ehhez egy speciális eszközt, a boalee-t használták, amely a harcsa felső állkapocsrészéből készült. Mivel a szálak rugalmassága csak párás, nedves körülmények közt volt garantálható, ezért az esős évszakban folyt a munka nagy része. A körülményes technológia miatt egy muszlin anyag elkészítése ekkortájt több hónapot is igényelhetett.

A muszlin felhasználása

Napjainkban a muszlin már egy olcsón előállítható szövetnek számít, ami ráadásul javarészt fehérítetlen, ennek köszönhetően rendkívül sokrétűen alkalmazható a mindennapok során. Ugyancsak hatalmas előnyt jelent az is, miszerint különböző vastagságban – és súlyban – is létezik.

Így aztán paplanok hátuljaként is kiváló, de a varrónők is ezt használják egy-egy komolyabb ruha illeszkedésének ellenőrzéséhez. Mégpedig úgy, hogy muszlin anyag alkalmazásával készítenek egy mintadarabot és azt egy próbababán tesztelik. Kiemelkedő tulajdonságainak köszönhetően előszeretettel alkalmazzák függönyök alapanyagaként is. A muszlin anyag felhasználása azonban nem csak a ruha-, hanem az élelmiszeriparban is jelentős. Finom szövésének hála szűrőként is remekül funkcionál. Bor dekantálásánál nagyon jó szolgálatot tehet, hiszen könnyedén elválasztható vele a nedűtől az üledék.

Ugyancsak előszeretettel alkalmazzák pépek kapcsán, vagy épp szilárd anyag visszatartására. Utóbbi jelentősége különösen a házi sajtok készítésénél nagy. A muszlin anyag használata  e tekintetben is sok helyütt a kultúra részévé vált. Ott van például a barmbrack, az írek hagyományosan Halloweenkor fogyasztott gyümölcskenyere, amit szinte mindig ebbe a matériába csomagolnak. Úgyszintén fontos kiegészítője az anyag a méhészetnek, hiszen a mesterek muszlint használják az olvasztott méhviasz szűrésére.

A mintás muszlin anyag szerepe a művészetben

Noha könnyed esése és légáteresztő szerkezete miatt kedvelt nyári ruhaanyagnak számít, mégsem emiatt vált a szórakoztatóipar egyik legfontosabb kiegészítőjévé. A muszlin anyag ugyanis könnyedén festhető, ezért fotósorozatok, filmjelenetek hátteréhez is egyszerű és gazdaságos alternatívát jelent.

Egyes jelenetek megvilágításának beállításában is nagy segítséget jelent használata, hiszen könnyedén létrehozható vele akár szórt fény is. Hobbivideósok, szerkesztők muszlin anyag használatával készíthetnek otthon a legolcsóbban zöld vásznat, azonban ha ilyen céllal vásároljuk a matériát, akkor tanácsos egy vastagabb kialakítású típus mellett letenni a voksunkat. Jól látszik tehát, miszerint ez az anyag a hétköznapokban is jó szolgálatot tehet, hiszen univerzálisan alkalmazható, teljesen eltérő célokra is.