Nem mindegy miből készül a bútor – különbségek a fafajták között

bútor anyag

Ha otthonunk berendezésére kerül sor, a bútor kiválasztás sosem egyszerű dolog, hiszen több szempontnak is meg kell feleljenek. Nem elég, ha valami csak szép, ugyan az is fontos, hogy beleilljen a miliőbe, de tartósnak és biztonságosnak is kell lennie.

Ha fából készült bútorokat választunk, nem nagyon lőhetünk mellé, mivel a legtöbb esetben megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. Nem mindegy azonban, hogy milyen fából készült az adott bútor, mivel mindegyik típus más és más tulajdonságokkal rendelkezik.

Ha minőségi fenyőfa bútorok gyártásáról beszélünk, akkor egyértelműen az AMI Bútorok bútor webshop áll az első helyen. Hiszen több évtizedes tapasztalattal készítik el otthonunk ékeit, prémium alapanyagból, kellő odafigyeléssel és szakértelemmel.


Az AMI Bútorok szakemberei fenyőfa alapanyaggal dolgoznak, amiből tartós és gyönyörű bútorokat állítanak elő. Nemcsak méltó díszei lehetnek otthonának, de hasznos bútorai is. Cikkünkben bemutatjuk a különböző fafajták közötti különbséget, hogy könnyebb legyen a választás. 

A fa remek választás, na de milyen legyen?

A fabútorok készítéséhez használt fafajták között nagy eltérések lehetnek. A fafajta kiválasztása jelentősen befolyásolja a bútor minőségét, tartósságát, stílusát és sokszor akár még az árát is. Éppen ezért fontos megérteni, hogy milyen különbségek lehetnek közöttük. 

Dió

A diófa egy nagyon drága és értékes fafajta, amelyet sötét színe és intenzív textúrája miatt sokan választanak. Rendkívül kemény, tartós, és idővel csak még szebbé válik.
Az alapanyag magas ára és a megmunkálásának bonyolultsága miatt, a diófából készült bútoroknak az ára is magasabb, de ha megengedhetjük magunknak, akkor mindenképp jó választásnak bizonyul. 

Tölgy

A tölgyfa erős és tartós fafajta, amelynek könnyen megismerhető markáns erezete van. Tartóssága és szépsége miatt nagyon népszerű a fabútorok készítésénél. A tölgyfából készült bútorok ára általában magasabb, mint a fenyőé, de mivel könnyebb vele dolgozni, ezért alacsonyabb, mint a diófáé.

Fenyő

A fenyőfa egy puha fafajta, amely a természetes érzékiségével és szépségével varázsolja el az embereket. A fenyőfa bútorok előállításának alacsonyabb költségei vannak, mint a keményebb fafajtáknak (dió, tölgy), ugyanakkor minőségben ugyanolyan jó választás lehet. 

Éger

Az égerfa egy közepesen kemény fafajta, amelynek világosabb színe van, mint a tölgyfának. Kiválóan alkalmas a bútorok készítésére, mert tartós és könnyen kezelhető. Az égerfa bútorok ára általában alacsonyabb, mint a diófáé és a tölgyfáé, de magasabb, mint a fenyőfáé.