Poliamid Anyag

poliamid

A poliamid a textilipar egyik legnépszerűbb szintetikus anyaga, nem véletlenül. Lássuk, mik a szóban forgó anyag jellemzői!

Műszál – még mindig negatív csengésű kifejezés volna?

Tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be őszintén: a műszálas, avagy szintetikus ruházati elemek alapvetően nem a legjobb minőséget vetítik a lelki szemeink elé. Kétségtelen, hogy a néhány évtizeddel ezelőtt gyártott műszálas ruhák valóban középkategóriás minőséget reprezentáltak, a viseletük pedig közel nem volt komfortos.

Napjainkban már pozitívabb a szintetikus anyagok megítélése

A technológia rohamléptékű fejlődésnek köszönhetően azonban a ruhaipar szakemberei is új szinteket értek el a gyártási folyamatok során, egyre fejlesztve, finomítva a módszereiket, s ezáltal a munkájuk végeredményét is. A szintetikus szálak minősége tehát ma már köszönőviszonyban sincs az egykori elődökével.

A szintetikus anyagok gyártásának egyéb előnyös tulajdonságai továbbá a gyorsaság és a munka során használt nyersanyagok jutányos ára. A műszálas ruhák ezenkívül rendkívül strapabírónak minősülnek, roppant időtálló daraboknak számítanak. Az áruk ezzel párhuzamosan költséghatékony. A szintetikus anyagok világában pedig a poliamid anyag roppant előkelő helyet tud a magáénak– nem véletlenül.

Az olajipar melléktermékei: a poliamid szálak

A poliamid szálak kivitelezésük vonatkozásában színes spektrumon mozognak. Egyik legismertebb képviselőjük a nejlon anyag. Ezek a speciális szintetikus szálak tulajdonképpen az olajipar keretén belüli gyártási folyamatok melléktermékei. Alapvetően Kínában, az USA-ban és Németországban gyártják a legnagyobb volumenben a szóban forgó szintetikus anyagot.

Főbb jellemzői

A poliamid a textiliparban népszerű, vonzó tulajdonságok valóságos tárháza. Elképesztően rugalmas, szilárdsága kiemelkedő, és szinte alig gyűrődik. Kopásállósága kiemeli a hasonló szövetek soraiból. A poliamid anyag víztaszító, nagyon gyorsan szárad. A magas hőre azonban nem jól reagál, így a vasalásához fokozott körültekintéssel ajánlatos hozzáfogni.

poliamid anyag

A szintetikus szál, hála a változatos kivitelezési eljárásoknak, a magas fényűtől egészen a mattig színes spektrumot jár be. A textárúja is változatos: az előállítási módtól függően létezik puha és merev típusa is.

Könnyen tisztítható és esztétikus is

Teljesen mindegy, hogy fényes vagy matt szálakról beszélünk, a poliamid anyag rendelkezik egyfajta megfoghatatlan esztétikával. E jellemzőjének köszönhetően a ruhaiparban előszeretettel alkalmazzák jutányos selyempótlék gyanánt is. A selymes, lágy tapintású textúra ezenkívül a tisztíthatóság tekintetében is jelesre vizsgázik, rendkívül felhasználóbarát anyag lévén.

Feljavítja az egyéb szövetek minőségét is

Poliamid szálakkal többek között feljavítható a pamutból és a gyapjúból készített holmik állaga is. A szintetikus úton előállított szálak hozzáadásával kapott termék kopásállósága és strapabírósága szintekkel megnő.

Mi készülhet belőle?

Az anyag ipari felhasználása is színes skálát ölel fel: fehérnemű, harisnya és fürdőruha is készülhet a hozzáadásával, de gyakran alkalmazzák blúzok, esőkabátok, sőt varrócérna gyártásához is. Sokoldalú felhasználásának valóban nem szab gátat semmi.

Kezelési útmutató, avagy hogyan mossuk és vasaljuk a poliamid szálat tartalmazó ruháinkat?

Ahogy a fentiekből láthattuk, a legtöbb szintetikus szálhoz hasonlóan a poliamid sem szereti a magas hőt. Az anyagból készített holmikat ne mossuk magas hőfokon (maximum 40 fokos víz ajánlott), és ha tehetjük, a vasalásukat inkább mellőzük.

Ez utóbbit páratlan rugalmasságuknak és jó gyűrődésállóságuknak köszönhetően nem lesz nehéz teljesíteni. Pro tipp: a szintetikus anyagból készített extrémen finom, kényes fehérneműt inkább kézzel mossuk, ne mosógépben.

Végszó: mi a helyzet a fenntarthatóság vonatkozásában?

A szintetikus szál, hasonlóan az egyéb műszálas szövetekhez, nem bomlik le biológiai úton, előállításához pedig sajnos kizárólag a meg nem újuló energiaforrásokat használhatjuk. A tendencia szerint 1 kilogramm poliamid gyártásához körülbelül 180-190 liter vizet kell használni, a procedúra folyamán pedig 5,5 kg CO2 jön létre.