Poliészter Anyag

poliészter anyag

A poliészter felhasználási köre rendkívül széles spektrumon mozog. A szóban forgó anyag tulajdonképpen hőre lágyuló műanyag, amelyet az autóipartól kezdve a textiliparig számos más területen használnak fel, többek között használati tárgyak, palackok, lakberendezési kiegészítők előállítására.

Dióhéjban a poliészter anyag történetéről

A világhírű amerikai cég, a DuPont az 1900-as évek elején forradalmasította a műanyagot. A polimerek fejlesztésének keretén belül nemcsak a nejlont, de többek között a poliésztert is az óriásvállalat szakemberei fejlesztették ki.

Érdekesség, miszerint az anyag legnépszerűbb és legelterjedtebb változata a PET (polietilén-tereftalát-alapú) szövet, amelyet egyébként a mindenki által ismert műanyag palackok gyártáráshoz is használnak. PET szövetet szerte a világon gyártanak, de elsősorban Kínából és Indiából érkeznek a leggyakrabban és a legnagyobb mennyiségben szállítmányok.

Néhány szóban az anyag általános tulajdonságairól

A polyester-ek közös tulajdonsága, hogy az elektromos- és a hőszigetelő képességük is felettébb előnyös. Az anyag molekulái egymáshoz tapadva hosszú láncot alkotnak, amit a szaknyelvben polimerláncként ismernek. A műanyag olvadáspontja magas, ezenkívül a vegyszereknek, erősebb oldószereknek is remekül ellenáll.

Ahogy az imént említettük, szálas formájában a textilipar egyik kedvelt alapanyaga. Textilipari felhasználásának tekintetében nemcsak a mindennapok során használt ruházati elemek készülnek polyester anyagból, de egészségügyi kiegészítők, erős és strapabíró munkaruhák is. A textiliparban gyakran keverik más anyaggal, például pamuttal vagy gyapjúval.

Célkereszteben a vízálló poliészter anyag minősége

Laikusként a műszálas anyagokból készített ruházati elemekre, mint minőségükben középkategóriás (vagy még ennél is rosszabb) termékekre gondolunk. A valóságban ez egyáltalán nincs így. A technológia rohamléptékű fejlődésének köszönhetően az egykor valóban megkérdőjelezhető minőségű műszálas ruhák manapság színvonalas kialakításúak, így kényelmes viseletet biztosítanak a mindennapok során.

poliészter

Az anyag egyik legelőnyösebb tulajdonsága a rendkívüli vízállóság. A poliészter anyag egyáltalán nem szívja magába a vizet, ami bizonyos esetekben egyszerre jelent előnyt és hátrányt is. Az abból készített öltözetben megizzadva kellemetlenül érezhetjük magunkat, s mivel nem antibakteriális, a poliészter anyagból készített ruhákat gyakran kell mosni.

Strapabíróság és rugalmasság tekintetében a párját ritkítja

A polyester anyag rendkívül időtálló, rugalmas szövetnek minősül. Sokan e pozitív tulajdonságai miatt szavaznak bizalmat az abból készített ruházati egységeknek – azok nemcsak roppant erősek, strapabírók, de a színüket is remekül megtartják, emellett pedig nem bolyhosodnak és nem is gyűrődnek egykönnyen.

A polyester anyagból készített ruhák a kopásállóság tekintetében is előnyösnek bizonyulnak, és még hosszú, rendszeres használat esetén sem veszítenek egykori formájukból, nem nyúlnak ki.

Összehasonlítva a szóban forgó anyagot és a pamutot, kétségtelen, hogy az előbbi magasan felülmúlja az utóbbit mind a strapabíróság, mind a fazonmegtartás terén is. A polyester anyaggal egyébként ritka az a szövet, ami a szakítószilárdság tekintetében állná a versenyt.

Az érem másik oldala

Praktikusság vonatkozásában tehát mindenképpen jelesre vizsgázik a polyester, de ahogy az már lenni szokott, az éremnek természetes van másik oldala is. A számtalan pozitív jellemzője mellett a polyester anyagnak megvannak ugyanis a maga a hátrányai. Az egyiket ezek közül már említettük: a csekély légáteresztő képesség.

Emiatt az anyagból készített ruhákban könnyebb megizzadni, ami érthető módon diszkomfort-érzetet kelt a viselőikben. Emellett fontos tudni azt is, hogy a polyester-ből készített ruhák érzékenyen reagálnak a magasabb hőfokra. Emiatt a tisztításuk és a vasalásuk is fokozott körültekintést igényel.

polyester anyag

Tekintettel a magas hőmérsékletre való érzékenységük miatt a szóban forgó szövetből készített öltözeteket maximum 40 fokon moshatjuk biztonságosan, ha pedig a vasalásukra kerül sor, mindenképpen előzőleg fordítsuk ki a ruhákat. Ez az utóbbi szerencsére ritkán indokolt, ahogy már megjegyeztük, a szövet ugyanis nehezen gyűrődik.

Milyen típusú ruhák készülnek a műszálas anyagból?

A sokféle, változatos célra használt poliészterből rendkívüli rugalmassága és tartóssága miatt a leggyakrabban sportruházatot készítenek, de fürdőruha, felsőruházat és fehérnemű gyártásának céljával is számos esetben alkalmazzák.

Mi az a szilikonizált poliészter golyó?

A szilikonizált poliészter golyó egy roppant praktikus, számos pozitív tulajdonsággal rendelkező tömőanyag. A háztartásban fellelhető használati tárgyak -párnák, gyerekjátékok, székpárnák- töltőanyagaként funkcionál. Előnyös jellemzői miatt (nagyon puha és nem is csomósodik össze) népszerűnek számít.

A műszálas anyagot az olyan egészségre veszélyes kártevők is messziről elkerülik, mint például a poratka. A szilikonizált poliészter golyót antiallergén kivitelezésben is gyártják, így az gyerekjátékban, babafészekben nem jelent semminemű veszélyt a gyermekekre nézve.

Mit kell tudni a poliészter fenntarthatóságával kapcsolatban?

Műanyag lévén a poliészter fenntarthatósága bizony hagy némi kívánnivalót maga után.  Lássunk egy példát: a szakemberek véleménye szerint a szövetből készült póló lebomlásához akár 200 év is szükségeltetik. Szerencsére a poliészter újrahasznosítása széles körben elterjedt, gyakorta alkalmazott módszer – gondoljunk csak a PET palackok újrahasznosítására.

Sajnos azonban a számok, amelyek a poliészter gyártására vonatkoznak, nem túl előnyösek. Egy kilogramm poliészter előállításához nem kevesebb, mint 1900 liter vizet használnak fel! Ugyanennek a mennyiségnek az előállítása pedig 3,8 kg széndioxid kibocsátásával jár együtt.

Ráadásul a polyesterfestékek mérgezők lévén az egészségünket is nagymértékben veszélyeztetik. A statisztikai adatok magukért beszélnek – a poliészter előállítása nem környezetkímélő. Az újrahasznosítás valamelyest megszépíti a környezetre káros tevékenységet, ami a műszálas anyag gyártásával jár együtt.