Polipropilén anyag

polipropilén

Ha röviden szeretnénk elmondani, hogy mi az a polipropilén, akkor azt mondanánk, hogy a világ legnépszerűbb műanyaga, amit óriási mennyiségekben gyártanak. Mivel egy nagyon gyors és olcsó előállítású anyagról van szó, ezért a belőle készített termékek is a kedvező árúk miatt vonzó a felhasználók számára. 

Hogy lett a hulladékból hasznos műanyag? 

Az a helyzet, hogy a polipropilén (röviden pp) az 1950-es évekig nem is létezett. A megszületését egy német kémikus, Karl Rehn és egy olasz származású gyógyszerész Giulio Natta munkájának köszönhetjük, akik akkoriban egy újfajta technológiával kísérleteztek. Ez nem volt más, mint a polimerizálás, aminek segítségével az olaj- és földgázüzemek hulladékának számító propilén anyagból poliprolinént állítottak elő.  

A tevékenységük azért volt korszakalkotó, mert az újonnan megszületett anyag számos előnyös tulajdonsággal rendelkezett. Ennek köszönhetően pedig teljesen új dimenzióba emelték a műanyaggyártást. 

A polipropilén előnyös tulajdonságai 

Az anyag egyik legnagyobb pozitívuma a kimagasló hőtűrése, ugyanis még a legforróbb anyagokkal, folyadékokkal való érintkezést is jól bírja. Az olvadáspontja nagyjából 160 Celsius fok körül van, ami egészen elképesztő a hasonló anyagok adatait tekintve. 

A polipropilén hihetetlen ellenállóképességgel rendelkezik. Jól bírja a kopást, dörzsölést, nehezen törik, szakad és az ütéseknek is ellenáll. Emellett pedig kiválóan színezhető és a kapott színt képes hosszútávon megtartani.  

A keménysége könnyen megváltoztatható, ami azt jelenti, hogy masszív és lágy termékek egyaránt készíthetők belőle. Ez szintén hozzájárult ahhoz, hogy a világ legnépszerűbb műanyagává váljon. És itt még nincs vége! 

A vízállósága is figyelemre méltó, ugyanúgy ahogy az is, hogy különböző adalékanyagokat lehet adni hozzá, amivel az – alapból is jó – tulajdonságait fel lehet erősíteni. Például sokkal rugalmasabbá, “gumiszerűvé” tehető, illetve javítható az UV sugárzással szembeni ellenállósága. 

A különböző erős hatású vegyszerek sem tudnak kárt tenni benne, beleértve a szerves savak és a lúgos oldatok nagy részét. Ha pedig ez még nem lenne elég, akkor a polipropilén újra felhasználható. A magas hő hatására ugyanis megolvad, akkor pedig kedvünk szerint átformálhatjuk.  

Mire használják a polipropilént

Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi minden készülhet belőle, akkor elég csak körülnéznünk otthon. Többek között játékok, tárolóedények, kulacsok, kupakok, háztartási eszközök gyártásában is felhasználják. Sőt még az egyes bútorelemekben és szőnyegekben is megtalálható. 

Az egyik legnagyobb felhasználója az élelmiszeripar, a kiváló hőtűrése miatt ugyanis a polipropilén lemezekből tartályokat készítenek. Ezen kívül a joghurtok, ketchupok és egyéb folyékony állagú élelmiszerel tárolását szolgáló tubusok, poharak készítéséhez is felhasználják.

pp anyag

Az autóiparban szintén egy nagyon kedvelt alapanyagnak számít a nagyfokú ellenállósága és a színezhetősége miatt. Ezen a területen különböző alkatrészeket gyártanak belőle, de hangszórók gyártásához is felhasználják.

A papíripar számára is hasznot hozott a pp műanyag megjelenése, ugyanis írószerek, írókötések, illetve könnyű, jól formálható csomagolóanyagok alapanyagaként is remek szolgálatot tesz. A laboratóriumokban és orvostechnikai területen is szívesen használják a különböző berendezések, tárolóelemek, műszerek, illetve alkatrészek gyártásakor. Továbbá orvosi ruhák, szájmaszkok és sapkák is készülnek belőle.

Természetesen a ruhaipar sem marad ki a sorból, hisz ki mondta, hogy műanyagból nem lehet ruhákat készíteni? A fent említett tulajdonságai miatt a pp anyagból kifejezetten magas ellenállóságú, vízlepergető, időjárásálló, színtartó holmik készülnek. Különösen nagy számban használják sportruhákhoz, például kabátokhoz, mellényekhez, dzsekikhez. 

A polipropilén és a BPA

Manapság egyre többet hallunk a BPA-ról, ami egy olyan vegyi anyag, amit előszeretettel adnak hozzá műanyagokhoz, beleértve az ásványvizek tárolására szolgáló palackokat is. Sok szakértő egyetért abban, hogy ez az anyag káros az egészségünkre és sajnos a gyártás során előfordulhat, hogy belekerül a csomagolt áruba (pl. a vízbe). A pp műanyag azonban BPA-mentes, ami azt jelenti, hogy teljesen biztonságosan készíthetők belőle különböző tárolópoharak vagy flakonok.

A polipropilén hátrányai

Tény, hogy egy rendkívül sok előnyös tulajdonsággal rendelkező, sokoldalúan és biztonságosan használható műanyagról van szó, ami szinte minden területen hasznosítható. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a polipropilénnek ne lennének hátrányai, még ha nem is tudunk túl sokat felsorolni.

A környezetvédelem és fenntarthatóság tekintetében például nem rendelkezik túl erős mutatóval, ami nem is lehet másképp, hiszen egy mestérsegesen előállított anyagról van szó, ami biológiailag nem tud lebomlani. 1 kg pp anyag gyártásához nem kevesebb, mint 43 liter vizet használnak fel, illetve a készítésekor 1,7 kg CO2 keletkezik. Itt azért fontos megjegyezni, hogy még mindig jobb alternatívát jelent, más műanyagoknál, amiket magas hőmérséklettel nem lehet újrafelhasználni.