Toborzás a gyakorlatban

Toborzás a gyakorlatban

Nincsenek könnyű helyzetben a magyar cégek (sem) manapság, ha megbízható munkaerőre szeretnének szert tenni! A toborzás során számos nehézséggel szembesülnek, s ezek közül a listavezető probléma a megfelelően képzett munkaerő hiánya, ami jelentősen megnehezíti a pozíciók betöltését. Emellett a munkaerőpiaci verseny is egyre élesebb, ami tovább bonyolítja a toborzási folyamatokat és növeli a munkaadók költségeit.

Beszéljünk egy kicsit a 2024-es változásokról

Fontos tudni, hogy a munkaerő-kölcsönzés szabályai jelentősen változtak az év eleji törvénymódosításokkal. Az új jogszabályok célja alapvetően a magyar munkahelyek betöltése hazai munkavállalókkal, illetve a külföldi munkaerő kölcsönzésének jóval szigorúbb ellenőrzése. Emellett a piac szabályozottabbá és átláthatóbbá tétele is prioritást élvez.

Az új rendelet értelmében csak minősített munkaerő-kölcsönző cégek toborozhatnak munkavállalókat EU-n kívüli országokból, mint például a Fülöp-szigetek. Az előírások szerint a munkaerő-kölcsönző cégeknek legalább ezer fő kölcsönzötti létszámmal kell rendelkezniük, amelyből legalább ötszáz magyar állampolgár kell legyen, és a létszámbővítés során 30%-ban magyar vagy szomszédos országokból származó munkavállalókat kell foglalkoztatniuk.

Az idegenrendészeti törvény célja a külföldi munkaerő szabályozása, beleértve a harmadik országbeli munkavállalókat is. Az új törvény nem tesz különbséget szezonális és nem szezonális munka között, és prioritásként kezeli a magyar állampolgárok alkalmazását. Külföldi munkavállalók csak meghatározott célból és ideig tartózkodhatnak Magyarországon, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium szigorúan ellenőriz. A vendégmunkások tartózkodása korlátozott, és az engedélyük lejárta után el kell hagyniuk az országot – egyébként a gazdaságfejlesztési miniszter határozza meg az éves engedélyek számát és a külföldi munkavállalók arányát.

Toborzás: célkeresztben a magyar érdekek

A munkaerő-kölcsönző cégeknek a magyar munkavállalók integrálása elsődleges feladat lett az új szabályok értelmében. A kormány célja a hazai munkaerőtartalék aktivizálása és integrálása, ami a munkavállalók mobilitásától, motiváltságától és képességeitől függ. Mivel Magyarországon regionálisan eltérő a munkaerőtartalék, a mobilitási hajlandóság növelése is fontos feladat. Az álláshelyek betöltését először a hazai munkaerővel kell megpróbálni, és ha ez nem sikerül, akkor lehet külföldi munkavállalókat alkalmazni.

A gyáraknak persze továbbra is szükségük van harmadik országbeli munkavállalókra a versenyképesség fenntartása érdekében, viszont előnyben kell részesíteniük a magyar munkaerőt. Csak minősített cégek hozhatnak be vendégmunkásokat gyorsított eljárásban. Az új törvények szigorúbbak, és a külföldi munkaerőnek több szűrőn kell átesnie. A munkaerő-kölcsönző cégeknek továbbá segíteniük kell a külföldi munkavállalók beilleszkedését, ami alapból csak abban az esetben működhet, ha rendelkeznek az ezzel kapcsolatos szükséges tapasztalattal.

Toborzás felsőfokon – akikre számíthatunk

A Jobtain egy 100%-ban magyar tulajdonú HR szolgáltató, amely már 20 éve működik. Szolgáltatásaik közé tartozik a magyar, harmadik országbeli és ukrán munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés, mind fizikai, mind szellemi pozíciókra. Szakértelmükkel segítenek a cégeknek gyorsan és hatékonyan megtalálni a megfelelő munkavállalókat belföldön és külföldön, természetesen a törvényi előírások teljes betartásával.

A Jobtain-nel a toborzás a gyakorlatban több lépésből áll. Először is, a cég részletesen felméri a partnervállalat munkaerőigényeit és a szükséges kompetenciákat. Ezután célzott hirdetésekkel és saját adatbázisuk felhasználásával kezdenek el keresni potenciális jelölteket, akiket alaposan megszűrnek és interjúztatnak. Végül a legmegfelelőbb jelölteket bemutatják a partnervállalatnak, és segítenek az integrációjukban az új munkahelyükön is.

A toborzás specializálódhat olyan szakemberek keresésére is, akik fa-, fém- vagy textilipari tapasztalattal rendelkeznek. Ezek a szakemberek különösen értékesek a gyártóiparban, ahol a specifikus anyagokkal való munka kritikus fontosságú.