Vegyi Anyagok

vegyi anyagok

A vegyi anyagok kikerülhetetlenek, ott vannak az élelmiszereinkben, a ruháinkban, a használati tárgyainkban. Ezeknek a vegyületeknek jelentős része komoly egészségkárosító hatással rendelkezi, ezért érdemes minimalizálni, vagy kerülni a velük való találkozást. Szerencsére már világszinten foglalkoznak ezzel a problémával.

A vegyi anyagok jelentős részét azért hozták létre, hogy megkönnyítsék az életünket. Mégis, sok esetben csak az utóbbi években kezdték el ezeknek az élőlények egészségére gyakorolt hatását. Ami kiderült, nem túl szívderítő, épp ezért komoly szabályozást léptették életbe annak érdekében, hogy minél kisebb mennyiség kerüljön a környezetbe és a szervezetünkbe.

Ez nem kis feladat, hiszen csak 2018-ban 300 millió tonna vegyi anyag került az EU-ban felhasználásra és ennek kétharmada egészségre ártalmas az Eurostat adatai alapján. Ez a mennyiség abból a több mint húszezer vegyi anyagból származik, amelyet az Európai Unió területén engedélyeztettek. És a világ más tájairól importált termékekben megtalálható vegyületek ebben még nem tartoznak bele!

Sokféle vegyi anyag található meg a közvetlen környezetünkben

Legyen szó élelmiszerekről, kozmetikumokról, mosó- és tisztítószerekről, ruhákról, bútorokról, gyerekjátékokról, gyógyszerekről és műanyag használati tárgyakról, mindegyikben többféle vegyi anyag található. Van, amelyik ártalmatlan, de olyan is bőven akad, amelyik allergén reakciókat idéz elő, vagy felhalmozódva a szervezetben daganatos megbetegedéseket, endokrin elváltozásokat is okozhat.

Veszélyes anyagok a mindennapokban

Bár sokan a feldolgozott élelmiszereket kárhoztatják, a frissen vásárolt zöldségek és gyümölcsök is tartalmazhatnak vegyi anyagokat, például növényvédő szerek maradványait. Nem véletlenül figyeltek régen a piacokon az őstermelőknél arra, hogy a permetezést követően megfelelő hosszúságú idő teljen el, míg eladásra kerülnek a termények.

Erre most is nagy figyelmet fordítanak a hatóságok, időről időre mintákat véve az elárusítóhelyek választékából, illetve a nagybani piacokon. Szerencsére a termelők és mezőgazdasági vállalatok követik az előírásokat, így az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság adatai azt mutatják, hogy a bevizsgált termények biztonságosak.

vegyianyagok

Ez a termelők számára épp olyan fontos, mint a fogyasztóknak, hiszen a megengedett határértéknél több szermaradványt tartalmazó termények nem hozhatók forgalomba. Természetesen, annak, aki egyáltalán nem szeretne olyan terményeket fogyasztani, amelyet vegyi anyagokkal kezeltek, a bio gazdálkodásból származó élelmiszerek nyújtanak biztonságos megoldást.

A ruhaanyagok gyártásuk, kikészítésük és feldolgozásuk során is vegyi anyagokkal kerülnek kapcsolatba, nem véletlenül javasolják a szakértők, hogy az újonnan vett ruhákat az első hordás előtt mossuk ki. Bár ekkor a bennük lévő vegyianyagok egy részétől valóban megszabadulnak, más vegyületekkel találkoznak, a mosó- és öblítőszerek formájában.

A vegyianyagok nem újkeletű dolgok, hiszen például a régóta ismert és mérgező hatású higany is közéjük tartozik, pedig ez a vegyület a természetben keletkezik. Ez utóbbi főleg a tengeri ragadozó nagyhalak szervezetében halmozódhat fel, ezek fogyasztásával kerülhet az emberi szervezetbe.

Veszélyes anyagok listája: ezek a legkárosabb elemek az emberi szervezetre

Korábban a mindennapos használati tárgyakban gyakran találkozhattunk ftalátokkal, dioxinokkal, biszfenol—A (BPA) és poliklórozott bifenil (PCB) vegyületekkel. Ezek mind felelősek az endokrin rendszer működésének megzavarásáért, főleg magzati, kisgyermek- és kamaszkorban. Manapság ezeket a gyártók igyekeznek kivonni termékeikből, illetve más technológiákkal alternatívákat nyújtanak a tudatos vásárlók számára.

Veszélyes anyagok

A veszélyes anyagok jelölése könnyen felismerhető

Az egyes termékek vegyi anyag tartalmát – különösképp az egészségkárosító hatásúakra – a termékek csomagolásán, vagy alján jelölik a gyártók. Vásárlás során ezekre érdemes nagy figyelmet fordítani, hogy lehetőség szerint minél kevesebb vegyi anyag kerüljön az otthonunkba.