A papír, mint csomagolóanyag felhasználása

papírtáska

A papír az egyik legalapvetőbb anyag, amit az emberiség már évszázadok óta használ, és számos különböző módon alkalmaz. Ha meg szeretnénk ismerni a papír történetét, akkor egészen Kínáig kell visszamennünk, ugyanis a feltételezések szerint az első papír Kr. u. a 2. században készült szalma, illetve selyemhernyó felhasználásával. Azóta a papírgyártás hosszú utat járt be, és ma már olyan mindennapi használati tárgyak is készülnek belőle, mint amilyen például a papírtáska vagy papírzacskó. 

Papír, a csomagolás egyik legfontosabb alapanyaga 

A papírgyártás technikája nem maradt sokáig a kínaiak kiváltsága, onnan ugyanis gyorsan elterjedt az arab világba, azon keresztül pedig az európaiak körében is ismertté vált. A középkorban kizárólag az egyház, illetve a felsőbb ranggal rendelkező személyek élhettek vele, de aztán a 15. században Gutenberg nyomdájának köszönhetően megjelent a könyvnyomtatás, és ezzel egyidejűleg megindult a papír tömeggyártása is. 

Egyes történelmi források szerint, a legelső papírtáska a középkorban készült, de az még nem hasonlított a mai formájára, és nem volt annyira elterjedt, mint manapság. Abban az időben a csomagolást, tárolást ugyanis más anyagokkal, például bőrrel vagy textillel oldották meg. A papírtáska tömeges gyártása és felhasználása az ipari forradalom idején, a 19. században kezdődött meg. A papírból készült csomagolóanyagok ekkortájt ugyanis nagy mennyiségben szükségessé váltak az élelmiszeriparban, a kereskedelemben, illetve más iparágakban is.  

Papírzacskók felhasználása a 21. században 

Az olyan papírtermékek, mint amilyen a papírtáska vagy a papírzacskó eredeti funkciója szerint remekül felhasználható csomagolásra, tárolásra. Ha valakit meg akarunk ajándékozni, és nem íves csomagolóanyagot használunk, akkor egy papírtáskába tesszük a meglepetést, így nyújtva át azt a másiknak.

Ha valahol vásárolunk egy apróbb tárgyat, például ékszert, akkor az eladó papírzacskóba teszi a kiválasztott terméket, hogy azzal óvja meg a sérülésektől, mi pedig biztonságosan el tudjuk tenni a táskánkba. Ha betérünk egy pékségbe, akkor is találkozni fogunk a különböző színű és méretű papírtasakokkal, a pékárukat, szendvicseket ugyanis ezekben fogjuk kézhez kapni, ha nem elvitelre kérjük, hanem helyben fogyasztjuk el azokat. 

Az idő előrehaladásával a papírtáska és a papírzacskó egy másik funkciót is kapott. Amellett, hogy tárgyak tárolására, illetve ajándékozásra használhatjuk, reklámcélokat is szolgálhatnak, amennyiben rájuk kerül egy cég neve, logója, szlogene. A logózással az egyik legerősebb offline marketingeszközökké válhatnak, ugyanis így hatékonyan felhasználhatók az adott márka ismertségének növelésre, piaci helyzetének megerősítésére, és azon keresztül – közvetett módon – a bevételek növelésére.

Egy ilyen csomagolóanyag hosszú utat jár be addig, míg végül a tulajdonosa kidobja, ha ugyanis elég tartós papírból készül, akkor többször is felhasználhatóvá válik, ami azt jelenti, hogy a rajta szereplő szöveges és képi anyagot nagyon sok ember láthatja.