Selyem Anyag

selyem anyag

A selyem az egyik legismertebb és legrégebb óta használt textil az egész világon. Valószínűleg mi magunk is hordtunk már életünk során selyemholmikat, vagy ha máskor nem is, különleges alkalmakkor biztosan viseltük őket.  

Könnyen meglehet, a kedvenc ruháink is selyemből vannak, hiszen sima tapintásuknak, szép fényüknek, lágy esésüknek és luxushatást keltő megjelenésüknek köszönhetően kellemes viseletet biztosítanak. 

A pozitív tulajdonságai mellett van azért néhány negatívum is, amire érdemes figyelni a selyem kapcsán, de nem is húzzuk tovább a szót, nézzük mit érdemes tudni róla! 

Hogyan készül a selyem? 

A selyem története több ezer évre nyúlik vissza az időben, ugyanis egyike a legértékesebb és legrégebb óta használt textilanyagoknak. A selyemkészítés technikája eredetileg Kínából származik, és a kínai birodalom területén őshonos selyemlepke (Bombyx mori) lárvái révén vált ismertté. 

A selyemlepke lárvái, azaz a selyemhernyók a mirigyeikből készítik a selyemszálakat, amik vékony, de erős és rugalmas szerkezettel rendelkeznek. A hernyók ezekből a szálakból készítik a “fészküket”, ami védőburokként szolgál számukra, megvédi őket például az időjárással és más rovarokkal szemben. Ebben a burokban bábként fejlődnek egészen addig, amíg lepkévé nem változnak. 

A selyemkészítés folyamata magában foglalja a selyemhernyók tenyésztését, azok gondozását, illetve az általuk természetes módon készített selyemburok összegyűjtését is. Miután összeszedték forró vízbe mártják, hogy fellazítsák a szálakat. Ezeket aztán összefonják és szövik, hogy különböző selyemholmikat, például ruhákat, sálakat, ágyneműket és más textíliákat hozzanak létre. 

A selyem anyag pozitívumai 

A selyemből készült anyagnak számos pozitív tulajdonsága van, aminek köszönhetően széles körben ismerik és előszeretettel használják különböző ruhák és textíliák készítésére. Kiváló légáteresztő képességgel rendelkezik, aminek köszönhetően télen és nyáron is kellemes viseletet biztosít. Meleg időben hűvös érzetet kelt a bőrön, míg hideg időben épp fordítva: melegen tart és jól szigetel. 

selyem

A selyem nagyon puha, rugalmas, tapintásra pedig kellemes. Ezen jellemzői révén kényelmesek, jó esésűek a belőle készült holmik. Szintén az előnyei közé sorolható, hogy más anyagokhoz képest kevésbé hajlamos a koszolódásra, szagok átvételére és természetes öntisztuló képessége is van, aminek köszönhetően nem kell fáradnunk a gyakori mosással. Elég, ha használat után alaposan kiszellőztetjük a selyemholmikat. 

A selyem anyag hátrányai 

A selyemről tudni kell, hogy az egyik legdrágább textilanyag az egész világon. Ennek az az oka, hogy a selyemhernyók tenyésztése, illetve a velük való egyéb munkák elvégzése jelentős mennyiségű munkaerőt igényel, illetve a folyamat során számos költség felmerül.

Szintén negatívum, hogy a selyem anyag könnyen gyűrődik és használat előtt vasalást igényel. A vasaló hőfokával azonban vigyázni kell, mert a magas hőmérséklet hatására könnyen károsodást szenvedhet. Ha úgy érezzük, hogy nem elegendő a kiszellőztetése, akkor hideg vízben kézzel tudjuk kimosni vagy pedig mosógépben, de ez esetben kímélő programot kell beállítani. A magas hőfok mosás során is károsíthatja a selymet. Ha egy drágább vagy a szívünknek kedvesebb darabról van szó, akkor vigyük el inkább tisztítóba, ahol szárazon tisztítják meg a szennyeződésektől.  

A selyem nagyon érzékeny anyag, hajlamos a foltosodásra, a besárgulásra és a meggyengülésre is. Nemcsak a magas hőmérséklettől kell óvni, hanem az erős napsugárzástól és az erőteljes dörzsölődéstől, gyűrő, csavaró mozdulatoktól is. Minden esetben olvassuk el az adott textil vagy ruha gyártói ajánlásait, és aszerint járjunk el a mosás, vasalás, szárítás kapcsán. 

Elegáns ruha varrása selyem méterárúból 

A selyem anyag nagyon elegáns megjelenésű a szép esésének és a lágy, de jól észrevehető fényének köszönhetően. Éppen ezért sokan döntenek a selyemruha viselése mellett, amikor például esküvőre, bálra vagy egyéb jeles eseményre, rendezvényre mennek. Rugalmasságából kifolyólag jól illeszkedik a test formájához, domborulataihoz, így fontos, hogy ne legyen ránk szűk a választott ruha. 

Ha méretben vagy kialakításban nem találjuk a megfelelőt, de értünk a varráshoz, akkor selyem méterárú felhasználásával mi magunk is elkészíthetjük az öltözékünket. Mivel többféle selyem is létezik, így érdemes előre tájékozódni, vagy rákérdezni a méteráruboltban, hogy az adott ruhatípushoz melyik fajtát ajánlják. Többek között a selyemszatén, a Habotai, a Tafetta, a Georgette, a Dupion és a Chiffon típus is elérhető, de itthon az első a leginkább ismert. 

Tudnivalók a selyemszaténról 

A selyemszatén egy különleges típusú selyem anyag, amit az úgynevezett szaténszövés technikával készítenek. Az eljárás során a szálakat úgy szövik, hogy a szövet egyik oldala fényes lesz, míg a másik oldala matt marad. Kívülről tehát egy rendkívül sima és fényes felülettel rendelkezik, aminek köszönhetően nagyon elegáns, mondhatni luxushatást kelt. 

selyemszatén

A selyemszatént jellemzően elegáns estélyi vagy báli ruhák, ágyneműk, függönyök és más díszítő célú textíliák előállítására használják. Az általa nyújtott exkluzív megjelenés miatt általában drágábban beszerezhető a sima selyem anyagnál. A speciális szaténszövés eljárás is hozzájárul a magasabb árhoz, az ugyanis munkaigényesebb. 

Mennyire fenntartható a selyem anyag használata? 

A selyem viszonylag rövid idő alatt, mindössze 4 év alatt lebomlik, így nem hagy maga után hosszú távon hulladékot a környezetben. A selyem előállítása nem igényel jelentős mennyiségű víz-, illetve talajfelhasználást. A selyemhernyók eperfa levelet esznek, azokat pedig nem kell vegyszerekkel kezelni. 

Egy tonna selyem legyártása során nagyjából 25 kg szén-dioxid kerül kibocsátásra, ami más textilanyagok gyártásával összehasonlítva kedvezőnek mondható. A selyemkészítéshez a bábokat forró vízbe merítik, hogy a hernyók elpusztuljanak és a selyemszálak ne sérüljenek, illetve puhábbak legyenek. Ez a gyakorlat azonban etikai kérdéseket is felvet, hiszen a hernyók áldozatul esnek a selyem anyag előállítása érdekében.