Rami Anyag

rami anyag

A rami vagy hócsalán eredetileg Kínából származó növényfajta, amiből olyan szövetszálak készíthetők, mint a lenből és a kenderből. Egy valóban ősi eredetű szövetalapanyagról van szó, amit egyes kutatások szerint megközelítőleg 5000 éve használnak fel ruhaneműk gyárátásra.

Bár alapvetően Szingapúrban, Örményországban, Togóban, Vietnamban, Kínában, Japánban, Dél-Koreában, Indiában és Indonéziában termesztik és használják fel, azért Európában is jól ismert összetevő, amit általában keverve más anyagokkal együtt alkalmaznak. A rami anyag számos kiváló tulajdonsággal rendelkezik, amit okosan kihasználva egy nagyon környezetbarát termék állítható elő, csökkentve ezzel a felesleges műszálak alkalmazását a mindennapokban. Ismerje meg közelebbről és tudja meg hogyan lehet a hasznára.

A rami termesztése

A hagyományos csalánokhoz képest, amikről a legtöbbeknek az a véleménye, hogy érdemes messzire elkerülni, mert csíp, a rami nem tartalmaz olyan vegyi komponenseket, amik ilyen jellegű mellékhatással bírnak. Eredetileg Kínából származik és itt is termesztik nagy mennyiségben.

Nincs nehéz dolga annak, aki bele akar vágni a nevelésébe, mert egy viszonylag igénytelen növényről van szó, ami jóval kevesebb vizet igényel, mint a pamut. A betegségekkel, kártevőkkel szemben nagyon ellenálló és évente kár 4-6 alkalommal betakarítható. Tökéletes és nagymennyiségű alapanyagot nyújt, amit tudni kell jól feldolgozni.

A rami feldolgozása

Maga a feldolgozás több szakaszon megy keresztül, amit régen még kézzel végeztek. Ilyenkor viszont elég jelentős veszteség alakult ki, ami lehetett akár 50 %. Az ipari rendszerek megjelenésével azonban a hatékonyság nagyban javult. Az első lépés minden esetben a begyűjtés, amit többnyire virágzási időszakban kezdenek, amikor a szár elsötétedik.

ramie

Ezt követi a kéreg eltávolítás és a parenchyma levágása. A rostokat egy gumiszerű, gyantás anyag veszi körbe, amit kémiai és biológiai módszerekkel választanak le, majd megkezdődik a szárak szálakra való gépesített szétszedése. Igény szerint festhetők a rostok és akár keverhetők más anyagokkal, a nagyobb lágyság elléséért.

A rami anyag tulajdonságai

A ramie anyag többnyire átlapolással készül el és áttetsző sűrű vásznakat hoznak létre belőle, ami könnyen festhető. Az alap kellemes tapintású, enyhén ezüstös fényű, jól formálható. Főbb fizikai jellemzői:

 – 1380 vagy 1450 mm a szövetek szélessége,

– 210-240 g/m2 a sűrűsége,

–  2-3 % ban hajlamos a zsugorogásra,

–  6-szor nagyobb szilárdásággal bír a pamutnál, valamint magas a kopásállósága,

-16-18 % a higroszkópossága, vagyis a levegőből való nedvesség megkötésre való hajlama,

-Műszálak híján nem hajlamos az elektrosztatikusságra,

-Nagy pára és légáteresztő képességgel bír.

Amit viszont érdemes figyelembe venni, hogy elég költséges. Ez főként a speciális előállítási eljárásból fakad. Folyóméterenként megközelíti a 20 eurót az ára.

A rami anyag előnyei

– A ramie anyag sajátos tulajdonságai meghatározzák az előnyöket, amik közül kiemelhetők a következők:

– Kényelmes, nem lehet beleizzadni, mert jó légáteresztő.

– Antibakteriális hatású. Ellenáll továbbá a penésznek, erős UV sugárzásnak.

– Könnyen gondozható, tárolható. Alacsony hőfokon, kímélő programmal mosható kézzel és géppel egyaránt.

– Nem deformálódnak a szálak. Zsugorodásra és nyúlásra sem hajlamos.

– Teljesen környezetbarát az előállítása és a természetben lebomlik.

– Hipoallergén, ezért az érkény személyek ugyanúgy használhatják.

– Nehezen kopik és kis koncentrációban a savaknak képes ellenállni.

Amit viszont meg kell említeni a hátrányok között, miszerint a folteltávolító vegyszerek kifakíthatják a színét, továbbá elég merev szálszerkezete miatt azok törékenyek, így valamivel merevebb ruhakonstrukciók hozhatók létre belőle.

A ramie anyag alkalmazása

Bár a rami 100 %-os tisztaságban ritkán kerül felhasználásra, de megfelelő keverési arányban könnyen készíthetők belőle ágyneműk, lakástextilek, babaruhák, hétköznapi öltözetek. A mérsékelt égövön termelt növényekből ugyanakkor csak technikai jellegű anyagok készülnek, amik alapvetően durvábbak, ezért leginkább ajándéktárgyak, szőnyegek, rongyok gyártására használják fel azokat. ramiramiramiramirami