Szőrme Anyag

szőrme anyag

A szőrme az egyik legismertebb anyagtípus, aminek számos pozitív tulajdonsága van. Extrém hidegben is megtartja a test hőmérsékletét, ráadásul tartós is. Ennek ellenére mégis megoszlanak róla a vélemények: vannak, akik imádják és előszeretettel hordják, míg mások nagy ívben kerülik. Ez a nézetkülönbség a szőrmeelőállítással kapcsolatos etikai okokra vezethető vissza. 

Bárhogy is legyen, érdemes többet is megtudni erről az anyagról, aminek ma már létezik mesterségesen előállított változata is, ez az állatbarátoknak is jó alternatívát jelenthet. Lássuk, a legfontosabb tudnivalókat! 

Mi a szőrme? 

A szőrme egy olyan anyag, amit állatok szőréből készítenek, majd pedig jellemzően ruházati célokra használnak. Az emberek már hosszú évezredek óta alkalmazzák, eleinte kizárólag a szigetelő, melegen tartó képessége miatt, később pedig azért, mert divatossá vált a viselése, és egyfajta státuszszimbólum is lett. 

A leggyakrabban a hód, a róka, a nyérc, a pézsma és a mosómedve szőrét használják fel a szőrmegyártáshoz, de a csincsilla, a nyérc, a perzsa bárány és a coboly szőrzete is igen kedvelt. Ez utóbbiakból készülnek a legdivatosabb, ugyanakkor a legdrágább szőrmetermékek, például a szőrmebunda. Az évek során számos morális és etikai kérdés jelent meg a szőrme gyártása körül, és a mai napig is sok vita és ellentmondás övezi a használatát. 

Alternatív megoldás: a műszőrme anyag 

A szőrméhez felhasznált szőrt az állatokról nyírják le, az előállításához nincs szükség az állatok elpusztítására. A gyártással foglalkozó farmokok azonban sok esetben nem megfelelően bánnak az állatokkal, akik így szenvedésre kárhoztatnak, és az sem ritka, hogy a kegyetlen bánásmód miatt elhullanak. Az állatvédelmi szervezetek által indított kampányoknak köszönhetően egyes országokban tiltott a szőrme használata, illetve kereskedelme. 

Emiatt, illetve azért, mert ma már egyre többen részesítik előnyben az állatvédelmet, sokan választják a műszőrme anyagból készült termékeket. Ezeket mesterséges módon állítják elő különböző szintetikus – például poliészter, akril, modakril, nylon stb. – anyagok felhasználásával. A gyártók igyekeznek úgy kiválasztani az alapanyagokat, hogy a műszőrmék a legélethűbb hatást keltsék. 

A szőrme anyag előnyei, hátrányai 

A szőrme anyag rendkívül meleg, kiváló hőszigetelő képességekkel rendelkezik, nagyon jól megtartja a test melegét még extrém időjárási körülmények között is. Nemcsak meleg, hanem tartós is, megfelelő gondozás mellett különösen hosszú élettartammal rendelkezik. A valódi szőrme ellenáll az esőnek, a természetes szőr ugyanis kémiai szerkezete révén taszítja a vizet. Az egyetlen hátránya, hogy a szőrszálak idővel elkezdhetnek kihullani az anyagból. 

Mire figyeljünk a szőrme anyag kapcsán? 

A szőrme viszonylag kényes anyagnak számít. A belőle készült ruhákat vízszintesen célszerű tárolni annak érdekében, hogy elkerüljük a deformálódást. Ha mégis felakasztjuk, akkor masszív, párnázott vállfákat használjunk, hogy a vállrészüknél ne veszítsék el a formájukat. 

szőrme

Ha nedvesség éri, mert például esőben viseljük, akkor hazaérve meg kell szárítanunk, időnként pedig érdemes alaposan kiszellőztetnünk. A tisztítását inkább ne mi végezzük, bízzuk szakemberre! Ez esetben ugyanis nem kell félnünk attól, hogy elveszíti a puhaságát. A professzionális tisztításra évente legalább egyszer érdemes sort keríteni. 

A szőrme és a fenntarthatóság 

A lebomlásához nagyjából 2 év kell, de a szőrme készítése során különböző vegyszereket is felhasználnak, amik lelassítják a bomlási folyamatot. Egy nerc vagy róka szőréből készített szőrmebunda előállításakor kb. 28 kg szén-dioxid keletkezik, ami nem tekinthető soknak. Egy átlagos fogyasztó 3 nap alatt ugyanennyit termel. A foszfor-, és nitrogén-kibocsátás, illetve a jelentős vízfelhasználás miatt azonban káros a környezetre. 

A szőrmegyártást sokan etikátlannak bélyegzik, erre a problémára a műszőrme anyag adhat alternatív megoldást. Mivel azonban azt szintetikus alapanyagokból készítik, így a környezetben való lebomlása akár több évszázad vagy évezred is lehet.