Mosógép bekötés házilag mesterfokon

Mosógép bekötés házilag mesterfokon

Aki rendelkezik egy minimális technikai készséggel, annak minden bizonnyal nem jelent majd kihívást ez a feladat. A mosógép bekötése az egyszerűbb dolgok közé tartozik, ráadásul a garanciavesztés miatt sem kell aggódni, mert ez nem tartozik bele annak feltételeibe. Tehát egy ügyes családfő minden bizonnyal képes kivitelezni a mosógép bekötését. Amire viszont kevesen figyelnek oda, az a vízlágyítás. Például a főváros környékén és Pest megyében nagyon kemény a víz, ezért érdemes egy mágneses vízlágyító készüléket beszerezni, ha az nem szerepel tartozékként a csomagolásban. Ezzel jelentősen kitolható a mosógép élettartama.

Visszatérve a mosógép bekötés kivitelezéséhez, ez mindössze néhány lépésben megoldható. Amire szükség lesz, az általában megtalálható a legtöbb háztartásban. Jól jön egy csőkulcs, dugókulcs és egy csavarhúzó. Végül pedig egy vízmértékre is szükség lesz.

Mit látunk, amikor a régi gépet már kivettük a helyéről és éppen készülünk helyére igazítani az újat? Jó esetben látszik a vízvezeték csonkja, amiből a mosógép veszi a vizet, illetve a lefolyó, ahová a vízelvezető tömlőt kell bekötni. De előfordulhat, hogy az elvezető cső csak úgy bele van lógatva a fürdőkádba, ezért nem kell a lefolyókiállással babrálnunk, csak akkor, ha szeretnénk megváltoztatni a vízelvezetés módját. Ehhez viszont már egy vízszerelőre is szükség lesz.

Könnyen kivitelezhető az automata mosógép bekötése

Csomagoljuk ki és ellenőrizzük, hogy megvan-e minden tartozék. Ezután ne felejtsük el eltávolítani a dobrögzítő csavarokat, amik a mosógép hátulján találhatóak. Ezeket eltávolítva a dobnak könnyen kell forognia, ha kézzel átforgatjuk.

Vegyük elő a vízmértéket és állítsuk vízszintbe a gépet az alján található négy beállító csavarral. Ez egy elég fontos mozzanata az automata mosógép bekötése szempontjából, mert ha nem áll tökéletesen egyenesen, akkor kár keletkezhet benne főleg, amikor nagy sebességgel centrifugál. Ezután nincs más hátra, mint csatlakoztatni a megfelelő vízvételi helyre a gépet. Ekkor kell közbeiktatni a már említett vízlágyító készüléket, ha van ilyen. A végső lépés az automata mosógép bekötését illetően a vízelvezető tömlő csatlakoztatás a lefolyóba, de ha a körülmények úgy kívánják, akkor ezt egyszerűen bele lehet lógatni a kádba is. Indítsunk el egy próba programot, hogy lássuk megfelelően működik-e minden.

Ha minden a megfelelő módon történik és a gép nem közöl semmilyen hibaüzenetet a kijelzőjén, akkor azt jelenti, hogy büszkék lehetünk magunkra, mert sikerese el lett végezve az automata mosógép bekötése. A program közben figyeljük, hogy amikor elindul a centrifugálás, akkor nem kezd-e rázkódni a gép. Ha nincs jól beállítva, akkor elmozdulhat a helyéről. Azt is ellenőrizzük a program végeztével, hogy sikerült-e kieresztenie a vizet. Figyeljünk az elvezető csőre, ne legyen megcsavarodva, megtörve sehol, mert ez akadályozhatja a víz leeresztését. Nem árt ellenőrizni a lefolyó átmérőjét is, mert ha ez esetleg túl szűk, akkor nem lesz képes hirtelen megbirkózni a mosógép által kieresztett vízmennyiséggel, ami feljöhet pl. a mosdókagylóban.