Alpaka Anyag

alpaka

Nem csak vicces kinézetű, hanem nagyon hasznos állat az alpaka. Sokan leginkább sajátos megjelenése miatt kedvelik, ami tényleg elsőre furcsának tűnhet, leginkább az egyedi szőrzetének köszönhetően. Ezt a helyzetet csak erősíti, amikor bizonyos fajtákat kifejezetten a sajátos bundájuk miatt tenyésztik.

Ennek viszont megvan a maga oka, valamint a jelentős haszna. A birkákhoz hasonlóan, kevésbé a hús, mintsem inkább a szőrzet az, ami megtérülő befektetéssé teszi az alpaka vásárlás és tartás folyamatát. Mielőtt azonban belevágna egy alpaka farm létrehozásába, amire már van lehetőség akár Magyarországon is, először ismerje meg közelebbről ezt a kedves és barátságos teremtést.

Honnan származik az alpaka?

Az alpaka voltaképpen egy dél-amerikai teveféle. Az ősének a vikunyatot tartják, de az újabb kutatások szerint inkább a lámához közelíthető. Ami biztos, hogy még az inkák háziasosították valamikor a 2-4. században. Amikor megkezdődött az új világ felfedezése a spanyol hódítók és a gyarmatosítók még nem tudták pontosan mire való ez az élőlény, ugyanis az általuk megszokott merinó juhok gyapját részesítették előnyben.

A fordulat 19. században következett be, a brit textilipar fejlődésével. Az alpaka leginkább sűrű és nagyon egyedi szőre miatt értékes. Alapvetően a rostszerkezet típusa szerint 2 fajtája van:

1.      Huacaya: Ennek a szőre a juhéhoz leginkább hasonló, sűrű és hullámos. Az alapanyagok jelentős része ebből a fajtából kerül ki. A belőle készült szövet sűrű, enyhén hullámos, úgy néz ki, mint egy plüss.

2.      Suri: Ennek a fajtának a szőrzete hosszú és egyenes. Selymes, pihés és sima, könnyebben megmunkálható, enyhe csillogással. A ritkasága miatt a szurigyapjú drágább.

Különféle színekben pompáznak ezek az állatok, de talán a legértékesebb mindközül az albínó fajták.

Az alpaka tartása és tenyésztése

Bár a legnagyobb számban Peruban, Chilében és Bolíviában tartják ezeket az állatokat, voltaképpen erre nyílik lehetőség kis hazánkban ugyanúgy. Ennek remek példája Jobaháza, ahol a tenyésztéssel foglalkoznak. Nem igényelnek speciális étrendet a jószágok, bár a táplálékuk nagyban meghatározhatja, hogy milyen bundát fejlesztenek.

alpaka anyag

Rendszeres időközönként ellenőrizni kell foguk, patájuk állapotát, na és persze a nyírásról sem szabad elfelejtkezni, ami gyors és teljesen fájdalommentes. Ha valakinek kedve támadna a vásárlásra egy alpaka ára megközelítőleg 700 000 forint körül van. A fedeztetés pedig szintén 100 000 Ft nagyságú összeg.

Az alpaka szőre

Egy állatról megközelítőleg 3 kg szőr jön le, amiből olyan 2,6 hasznosítható. Meghatározó, hogy melyik testrészről származik és ennek függvényében használják fel. A és B minőségű szőrön belül további 6 osztályt különböztetnek meg a bevizsgálást követően, amire csak Amerikában és Ausztráliában van lehetőség. Na de lássuk mire jó végülis ez a kinyert alpaka anyag.

Remek tulajdonságokkal bíró alpaka anyag

A lenyírt alpaka szőrt gyárakba küldik, amit különféle módokon dolgoznak fel. Többnyire fonalat vagy alapszövetet állítanak elő belőle, amikkel direktben lehet dolgozni. Nincs festés, hanem a természetes árnyalat marad meg. Az előnyök között felsorolható, miszerint az alpaka anyag nem nyúlnak, gyűrődnek, hosszú időn át megtartják formájukat.

Hipoallergének, így még az érzékeny emberek részére is megfelelnek. Csak nehezen porolódik, mivel dörzsölés hatására nem töltődik fel elektrosztatikusan, mint a műszál. Teljesen puha, sima, selymes és semmilyen kellemetlen szagot sem áraszt magából. A 19-35 mikron átmérőjű gyapjúszálak több osztályba csoportosíthatók.

Az alpaka anyag felhasználása és tisztítása

Az alpaka anyag jóformán bármilyen ruhaanyag készítésére megfelel. A finomabbakból kendőket, a durvábbakból pólók, pulóverek, de még kabátok bélése ugyanúgy készülhet. Kiegészítők, mint sapka, sál, kesztyű szintén előállítható belőle Amire nagyon figyelni kell az a tisztítás. Érdemesebb inkább kézzel mosni és maximum 30-40 ℃ vízben. A por állagú mosószerek helyett jobb a gél komponens. Mosás után pedig nem szabad túl erősen kicsavarni. Nagyobb méretű ruházatoknál viszont előnyösebb a professzionális vegyi tisztítást alkalmazni.