Juta Anyag

juta

Manapság az egyik legmegfizethetőbb természetes szálasanyagnak a juta növényből készült fonal számít. Sőt, mi sem bizonyíthatná jobban a szóban forgó anyag felfelé ívelő népszerűségét, mint az a tény, miszerint legyártott mennyiség vonatkozásában kizárólag a pamut előzi meg azt.

A termesztése nem károsítja a környezetet, sőt, ha van növény, ami a levegő tisztításában is elképesztő számokat produkál, akkor az pontosan a címben szereplő, Corchorus-ok családjába tartozó juta.

Néhány szóban a növény származási helyéről

A juta származási helye Dél-Ázsia, konkrétan India és Banglades. Sőt, az említett két ország adja a világ juta termelésének nagyjából 95%-át. Ez nem a véletlen műve.

A nyirkos, meleg éghajlat ugyanis különösen előnyös a növénynek, amelynek termesztése nem igényel vegyszereket, ezzel minimalizálva az emberiség ökológiai lábnyomát. A juta rostjai a növény szárának belső részén találhatók, és hosszú, kemény szálakat képeznek, amelyekből tulajdonképpen maga a szövet készül.

Az egyik legfenntarthatóbb anyag

Manapság, amikor az emberiség végre valóban érdemben foglalkozik a bolygó ellen eddig elkövetett tetteinek negatív következményeivel, és egyre többen fordulnak a természetvédelem, illetve a fenntartható jövő gyakorlatban is alkalmazható elvei felé, a juta a reneszánszát éli! Ezen nem is csodálkozunk, hiszen valóban a legelőnyösebben fenntartható növények között tartjuk számon.

De lássuk a konkrét adatokat! A növény gyors növekedése, a talaj minőségének javítása, a nagy mennyiségű szén-dioxid elnyelése (1 hektárnyi juta 15 tonna CO2-ből 11 tonna oxigént állít elő) és az emberi öntözésre irányuló alacsony igénye nagyban hozzájárul a környezetvédelemhez. A növényből készített anyag előállítása kevés energiát igényel, ráadásul teljes mértékben biológiailag lebomló.

Beszéljünk egy kicsit a juta anyag előnyeiről

A növényből készített szövetnek számos utánozhatatlan előnye van. Masszív és erős, de ugyanakkor elegáns, könnyen színezhető és formázható. Számos felhasználási lehetőséget kínál a csomagolástól és a textíliáig, az építészettől a kertészetig. A juta szövet különösen népszerű a kézműves- és az egyéb kreatív iparágakban.

Mi a helyzet a hátrányokkal?

Joggal merül fel az emberben a kérdés, hogy a szóban forgó szövet számtalan előnyös tulajdonsága mellett van-e egyáltalán hátrányos jellemzője? Nos, az anyag gyengesége pontosan az egyik legnagyobb erősségéből, a természetességéből származik. Bár erős és tartós, a növényi szövet hajlamos a penészedésre és a rothadásra, ha hosszú ideig nedves környezetben marad.

juta anyag

Ezenkívül a textúrája durva lehet, ami irritációt okozhat az érzékeny bőrűeknél – persze ez az igazán minőségi előállítást képviselő anyagoknál nem jöhet szóba. Végül pedig a jutával kapcsolatban muszáj azt is megemlítenünk, hogy hajlamos az úgynevezett „vedlésre” és a sérülésre. Ezt az utóbbi hátrányát a gondos törődéssel ellensúlyozhatjuk, különösen, ha a szövetből készített ruhák mosására kerül sor.

Figyelem! Ha eredeti növényi szövetből készített ruhát mosunk, azt csakis kézzel tegyük, és ne mosógéppel! A már tiszta ruhákat óvatosan akasszuk ki száradni, kicsavarás vagy összetekerés nélkül! Amennyiben mégis így teszünk, az egyébként robosztus szálak eltörését kockáztatjuk.

Milyen termékek készülnek a szóban forgó anyagból?

A divatvilág imádja a jutát! A természetes szövetből készített termékek széles skáláját találhatjuk meg a piacon, amelyek a hétköznapi használati tárgyaktól a dekorációs cikkekig terjednek. A növényi szálból készült táskák például különösen népszerűek a fenntarthatóságot szem előtt tartó vásárlók körében.

A jutatáskák erősek, tartósak, nem is szólva természetes megjelenésükről, ezért pazarul beváltják a reményeinket bevásárlótáskaként vagy strandtáskaként. A táskák mellett jutából gyakorta készítenek szőnyegeket is – ennek különösen a vintage és a rusztikus stílus kedvelői örülnek.

A juta szőnyegek nagyon tartósak és strapabírók, így ideálisak nagy forgalmú helyiségekbe (hotelekbe, irodákba stb). Szép, természetes színük és textúrájuk miatt dekoratív elemként is használhatók.