Kender Anyag

kender anyag

Az ipari kender a Cannabis sativa növényfaj egy északi féltekén honos törzse, amelynek elnevezése igencsak beszédes: a szóban forgó növényt speciálisan ipari célokra nevelik. A kender tiszta formában lévő textúrája a vászonéhoz mérhető. Szövetként, sőt szigetelőanyagként felhasználva is számos előnnyel jár az alkalmazása – ma ezeket az előnyöket vesszük sorra.

Honnan származik?

A kannabisz az egyik legősibb növényünk, amelynek származási helye nagy valószínűséggel Ázsia. A régészek szerint a szóban forgó növényt már az i. e. 5000 körül is termesztették, kifejezetten szövetek előállítására. A kannabisz végtelenül „egyszerűen” növekszik, minimális gondoskodást igényel, emellett pedig rendkívül ellenálló a rovarokkal és betegségekkel szemben is.

A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a gazdálkodóknak nincs szükségük nagy mennyiségű vegyi anyagokra, mint például rovarirtókra vagy gyomirtókra a termesztéséhez. A kannabisz növekedése során óriási mennyiségű szén-dioxidot nyel el, elősegítve az éghajlat szabályozását – a növény tehát magának a környezetvédelemnek az egyik leghatékonyabb élharcosa!

Mit kell tudni a kender anyagról?

A növényből készült anyag nagyon ellenálló, ugyanakkor hihetetlenül könnyű és légáteresztő. Hipoallergén tulajdonságai miatt az érzékeny bőrű emberek is nyugodtan hordhatják a kender szövetből készített ruhaneműket.

A speciális szövet UV-sugárzás ellen is védelmet nyújt, tehát ideális választás a nyári kánikula forró napjaira. Mindezek mellett a szóban forgó anyag rendkívül hosszú élettartamú, a használattal valójában csak erősödik, ellentétben más természetes szövetekkel, amelyek hajlamosak veszíteni egykori eredeti formájukból, rugalmasságukból, szépségükből.

Beszélhetünk-e egyáltalán hátrányokról?

A szövetnek azonban van néhány hátránya is, ám való igaz, hogy e téren a lista igencsak kurtácska. Ha nagyon ki akarunk valamit emelni, ami az ipari kender hátrányaihoz sorolható, az talán az, hogy a feldolgozása viszonylag munkaigényes, ami magasabb árat eredményezhet a végfelhasználó számára.

kender

Másodszor, a kender anyag hajlamos ráncosodni, ami extra gondosságot igényel a részünkről. Persze nem kell nagy áldozatokra gondolni: a finom szövetből készített ruhákat, mielőtt mosógépbe tennénk, helyezzük egy fehérneműs zsákba. Amennyiben a szöveten mosószerfoltok maradtak, egy pohár hideg ecettel megoldhatjuk a gondot, sőt ezzel az eljárással egyúttal az anyag friss illatának megtartását is szavatoljuk.

És még az építőiparban is hasznosítható zöld megoldásként!

Az ezerarcú növényt az építőiparban is egyre többen fedezik fel és hasznosítják előszeretettel. A kender szigetelőanyag (amelyet szintén a növény rostjaiból állítanak elő) az egyik legprímább alternatívája lehet a hagyományos, mesterséges szigetelőanyagoknak. Egyrészt kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ami jelentősen segíthet a lakó- és irodahelyiségek energiahatékonyságának növelésében.

Emellett nagyon jó páraáteresztő képességgel bír, ezáltal biztosítva a helyiségek megfelelő szellőzését és megakadályozva a penész kialakulását is. Az egyetlen hátránya szigetelőanyagként, hogy -mivel természetes alapanyagból készül- nem olyan tűzálló, mint a mesterséges szigetelőanyagok, ezért további kezelésekre lehet szükség a tűzállóság növelése érdekében.

Mit tartogat a jövő a kender anyag számára?

Nem meglepő, hogy egyre több divatmárka és textilgyártó fedezi fel e természetes szövetben rejlő lehetőségeket, így a fenntartható divat előretörésével a növény jövője igen ígéretesnek tűnik. Mindezek ellenére, a kendertermelés és -feldolgozás jogszabályi kérdései továbbra is szabályozásra és tisztázásra szorulnak.

Tudjuk, ez miért van így: a növénnyel kapcsolatos szabályozási kihívások sokszor összefüggenek annak pszichoaktív fajtáinak illegális státuszával, amelyekhez a termelés során nem ritkán hozzákapcsolják az ipari kender fajtáit is – teljesen alaptalanul. S bár az illetékesek világszerte kezdik felismerni a kender ipari hasznosításának lehetőségeit, számos országban még mindig nem tisztázott, hogy milyen módon és mennyiségben termeszthető és dolgozható fel a növény ipari fajtája.