Olajos kompresszor és más, olajmentes megoldások

olajos kompresszor

A kompresszorok feladatával vélhetően mindenki tisztában van, a működési elvekkel kapcsolatban azonban talán már több a kérdőjel. Márpedig sok tekintetben éppen ez az a tulajdonság, amely meghatározza azt, hogy adott kompresszor mely területen hasznosítható.

Működés régen és most

A kompresszorok egészen nagy történelemre tekintenek vissza, hiszen maga a találmány már évszázadokkal ezelőtt megjelent. A valódi úttörő megoldások azonban az 1970-es évektől kezdődően érkeztek a ma is jelentős gyártónak számító olasz FIAC részéről. Az ekkoriban megjelenő hordozható vagy épp zajmentes modellek már a mai kompresszorok közvetlen elődeinek tekinthetők. A technológia fejlődésével természetesen az alkalmazott működési elvek is változtak, amely alapjaiban határozza meg a mai gázsűrítőket.

A működési elv ugyanis lényegében az a tulajdonság, amely javarészt eldönti, hogy egy ilyen eszköz milyen teljesítményre lehet képes. A modern kínálatot a dugattyús- és csavarkompresszorok építik fel, így értelemszerűen ez a két technológia tudta megvetni a lábát. Míg előbbi a hobbi- és barkács felhasználók számára jó megoldás, addig utóbbi az ipari szektor jól bevált kiegészítője. Fontos azonban, hogy ezek többsége olajos kompresszor is, mely tény akár problémát is okozhat egyes területeken.

A hűtés problémája

Az olajos kompresszor lényegében egy olyan kifejezés, mely meglehetősen adekvát, hiszen ezek az eszközök sokszor motorral üzemelnek. De a kenőanyag jelenléte ettől függetlenül is fontos, hiszen a gördülékeny működés mellett a hűtésért is felel. Így tehát a kínálatban szereplő berendezések többsége olajos kompresszor. Ez egyben azt is jelenti, hogy a készülék működése során sokszor az előállított sűrített levegőbe is belekerülhetnek olajcseppek, ezzel beszennyezve azt.

Ez persze a legtöbb területen nem jelent problémát, így egy olajos kompresszor így is számos helyen működtethető. A gond akkor keletkezik, ha a felhasználó igénye szerint a sűrített levegőnek tisztának és olajmentesnek kell lennie. Ez előfordulhat kényesebb ipari környezetben, komolyabb higiéniát vagy épp sterilitást igénylő helyeken. Ezekre az esetekre is létezik azonban megoldás, hiszen a kínálatban erre alkalmas kompresszorokat és kiegészítőket is találunk.

Olajmentes üzemeltetés

Bár az eladott eszközök többsége ma is olajos kompresszor, a gyártók kénytelenek voltak reagálni azokra a felhasználói igényekre, melyek a tiszta, sűrített levegőre vonatkoztak. Ezen a vonalon elindulva ma már egészen speciális, olajmentes kompresszorok is elérhetők, melyek például a fogászat vagy a kozmetika területén használatosak. A levegő szennyeződésének problémája azonban már meglévő olajos kompresszorok esetén is megoldható, hála a különböző kiegészítőknek.

A legtöbb kompresszor egyik nagy előnye ugyanis éppen az, hogy a különböző alkatrészek segítségével utólag is bővíthetők képességeik, vagy módosíthatók a hozzájuk tartozó körülmények. Ennek megfelelően egy olajos kompresszor is bármikor felszerelhető olajszűrővel, melynek segítségével egyszerűen kiküszöbölhető az olajcseppek okozta szennyeződés. Ez is jól mutatja tehát azt, hogy napjainkban minden igényre létezik azonnali és utólagos megoldás is.