Poliuretán Anyag

poliuretán

A poliuretán egy olyan anyag, amiről sok mindent el lehet mondani. Mind közül az egyik legfontosabb információ róla az, hogy a 21. század egyik legnépszerűbb hőszigetelő anyaga, amit gyakran használnak családi házak, lakások szigetelésére. A titka egészen egyszerűen abban rejlik, hogy még az igen gyakran használt kőzetgyapot, üveggyapot és polisztirol sem tud versenyezni a hőszigetelő képességével.  

A poliuretán vs. más hőszigetelő anyagok 

A hőszigetelésben poliuretán lemezeket szoktak felhasználni, amiknek a hővezetési tényezője 0,02-0,025 W/mK körül van. Ez egy olyan mutató, ami arra ad rálátást, hogy az adott anyagon egységnyi idő alatt mekkora hőmennyiség képes átjutni. Értelemszerűen tehát minél kisebb ez a szám, annál jobb hőszigetelőről beszélünk. 

Csak, hogy éreztessük a különbséget, hozunk két példát. A szintén nagyon kedvelt, fehér színű polisztirol lemezek hővezető tényezője 0,035-0,039 W/mK között mozog, míg a kőzetgyapotből készült lemezeké mindössze 0,035-0,039 W/mK. Ebből látható tehát, hogy a poliuretán messze első a sorban. 

Milyen előnyei vannak a poliuretán szigetelésnek? 

Az egyik legfőbb pozitívum, hogy ugyanazt a hőszigetelést nagyjából fele akkora vastag hőszigetelő lemezzel is meg lehet csinálni. Ez két dolgot jelent. Az egyik, hogy mivel a poliuretán az olcsóbb hőszigetelők közé tartozik, ráadásul kevesebb is elég belőle, ezért árban sokkal jobban jövünk ki. 

poliuretán anyag

A másik pedig az, hogy olyan helyeken is meg tudjuk oldani a szigetelést, ahol nem lehet a végtelenségig növelni a lemezek vastagságát. Tipikusan ilyen, amikor a padlót utólag szeretnénk leszigetelni, hiszen a küszöbszint már adva van. 

Ha pedig nem kell spórolni az anyaggal, oda legalább akkora rétegben fel lehet vinni, mintha mondjuk kőzetgyapotot használnánk. A jobb hővezetési tényezője miatt viszont jobb szigetelést várhatunk tőle, ami azt jelenti, hogy rengeteget spórolhatunk a fűtéssel vagy nyáron a klíma használatával. 

Ezen kívül azt is érdemes tudni, hogy a poliuretán kimagasló nyomószilárdsággal rendelkezik. Ennek köszönhetően pedig kiválóan lehet szigetelni vele olyan épületrészeket, amik nagy terhelésnek vannak kitéve. Tipikusan ilyen például a tető, a padló és a lábazat, sőt még akár garázsok aljaztának szigetelése is készülhet belőle.

Hol találkozhatsz vele a mindennapokban? 

A legtöbben nem vagyunk tudatában annak, hogy a poliuretán (vagy másnéven PU, PUR vagy PIR) szinte mindenütt jelen van a környezetünkben. Mivel nagyon könnyű, ráadásul egyszerűen, gyorsan és sokoldalúan használható, így számos tárgyba beleépítik.  

Például készítenek belőle többek között cipőtalpat, matracot, kormánykereket és lökhárítót. Sőt, a kiemelkedő hőszigetelő képessége miatt előszeretettel alkalmazzák a hűtőszekrényekben, a hűtőkocsikban, valamint a forró víztároló tartályokban is. Ezen kívül pedig orvosi eszközök, kárpitozott termékek és ruhák készítésekor is felhasználják.  

Egy kis történelem: a poliuretán felfedezése 

Mint sok más találmány, ez az anyag is egy addig ismeretlen eljárással történő kísérletezés következtében született. 1933-ban egy véletlen folytán Reginald Oswald Gibson és Eric William Fawcett, akik az Imperial Chemical Industries labormérnökeiként dolgoztak, felfedezték a poliaddíciót. 

A munkájuk során különféle vegyületek reakcióit vizsgálták az által, hogy nagy hőmérsékletnek és nagy nyomásnak tették ki őket. Egyik alkalommal etilént és benzaldehidet teszteltek, hogy egyfajta ketont (oldószert) hozzanak létre. Aznap azonban a reaktort bekapcsolva felejtették, másnap reggel pedig egy új anyagot találtak a tartályban, ami fehér színű, viaszos és szilárd volt. Így született meg a poliuretán.  

Poliuretán különböző formában 

Eddig csak a poliuretán lemezekről beszéltünk, amik könnyűek, “habosak”, egyszerűen vághatók. Ugyanakkor nem csak ebben a formában áll rendelkezésünkre ez az anyag. Biztos te is hallottál már a purhabról, ami a poliuretán hab rövidítése. Ezt a megnevezést általában azokra a termékekre szoktuk használni, amiket rá tudunk fújni vagy szórni az adott felületre. 

poliuretán hab

Mivel ilyen formában is felhasználható, ezért nem csak az épületszerkezeti elemek, például a padló szigetelésére használhatjuk, hanem a különböző rétegek közötti rések, üregek kitöltésére is. Gondolunk itt például az ajtó és a fal közötti légüres térre vagy a téglák közötti hézagokra. Attól függően, hogy a poliuretánhab fújható vagy szórható, nyomópisztolyos és aeroszolos kiszerelésben is kapható.  

A poliuretán ragasztó 

Ha pedig ez még nem lenne elég, ebből az anyagból nem csak lemezek, illetve sprayk készülnek, hanem ragasztók is. A poliuretán ragasztó különlegessége, hogy egy erős, vízálló kötést tudunk vele létrehozni akár egymástól két teljesen eltérő anyag között is. Többek között fán, fémen, műanyagon és sok más anyagon is nagyon jól működik. 

További pozitívuma, hogy viszonylag lassan köt meg, így van idő arra, hogy a ragasztani kívánt anyagokat precízen összeillesszük. Erre akár 20 perc is rendelkezésünkre áll, mielőtt a ragasztóanyag elkezd megszilárdulni a felületen.