Bio Pamut Anyag

biopamut

A bio pamut előállításának számtalan kötött, szigorú szabályoknak kell megfelelnie. A szóban forgó pamut termesztése tulajdonképpen hagyományos módon történik, azzal a különbséggel, hogy az egész folyamat vegyi anyagok használata nélkül megy végbe – a fenntartható gazdálkodás jegyében még a magvak sem génmódosítottak.

Tegyük tisztába a fogalmakat

Az organikus pamutot a gyapotnövényekből nyerhetjük ki. Ha a gyapotcserjék magja körül finom szálak képződnek, a termése megérett a leszedésre.

A textiliparban ezeket a roppant finom, fehérszínű szálakat nevezik pamutnak. Felhasználási területe számottevő – nem túlzunk, ha azt mondjuk, ez az egyik legfontosabb, legpraktikusabb textilipari nyersanyag. Számtalan holmi készül belőle. Elég csak körül néznünk a lakásunkban: a gardróbunk jelentős tartalma, a háztartásbéli textilek jó eséllyel pamut felhasználásával készültek.

Az egyik legősibb növény

A gyapot története a régmúltba repít minket vissza, hiszen az emberiség által termesztett egyik legősibb növénynek számít. A gyapotszedés évszázadokig kézimunka volt. Csupán az 1900-as évek elején gépiesítették a begyűjtését. A gyapotról érdemes tudni, hogy rendkívül kényes növény lévén a negatív környezeti hatások jelentős veszélyt jelentenek a termesztésére.

Nagymennyiségben igényli a növényvédő szerek alkalmazását – ám ezek, ahogy azt tudjuk jól, nem kímélik a környezetet. Ennek tükrében megkülönböztetünk genetikailag módosított (GM) és genetikailag módosítatlan gyapotot. Mondanunk sem kell, az utóbbi termesztése sokkal több munkát és odafigyelést igényel van, mint az előbbi.

Néhány szóban a bio pamut termesztéséről

A bio pamut vagy biogyapot (angolul organic cotton) termesztése speciális körülmények között történik. Ahogy korábban megjegyeztük, ezek a cserjék, sőt maguk a magvak sem érintkeznek semminemű vegyszerrel, növényvédő szerrel. E magas minőség oltárán viszont a termesztőknek rengeteg idővel és munkával kell áldozniuk.

bio pamut
cotton towel with cotton branch- spa concept

A profi szakemberek elsősorban az időjárási viszonyokhoz igazítják a tevékenységüket, például a rendszeres és alapos öntözést. A cserjék közötti gyomokat sem vegyszerrel irtják: azokat minden esetben kézi munkával távolítják el!

Célkeresztben a kompromisszumok nélküli minőség

A bio pamut előállítása tehát nagyon sok munkával jár. Az eredmény viszont magáért beszél: a pamut ezen típusa a legcsekélyebb mértékben sem tartalmaz az egészségre veszélyes anyagokat. A minőséget pedig meg kell fizetni – a bio pamutból készített ruházati elemek jóval drágábbak, mint a genetikailag módosított verzióból gyártott darabok.

Ma, amikor az egészséges életmód mögé egyre több elkötelezett személy áll be, úgy tűnik, az emberek sokkal szívesebben szavaznak bizalmat a bio pamutból készített öltözeteknek (különösen a biopamut fehérneműnek) attól függetlenül, hogy ezekért valóban mélyebben kell a zsebükbe nyúlni.

A tapasztalat azt mutatja, különösen azok a ruhaneműk népszerűek, amelyek közvetlenül érintkeznek a bőrrel – a már említett biopamut fehérneműn kívül a zoknik, ingek és a gyermekeknek készített ruházati elemek számítanak kelendőnek a piacon.

Hol termelnek bio pamutot a világon?

A biogyapot termelésének jelentősé hányada Indiában történik. Indiát Kína és Törökország követi e tekintetben.

Légáteresztő és lágy tapintású

A pamut rendkívül lágy tapintású, légáteresztő szövet, az abból készített ruházatok felbecsülhetetlen komfortérzettel ajándékozzák meg a viselőjüket. Ezek az öltözetek hipoallergénnek számítanak, s mint olyanok, a legkisebb mértékben sem irritálják a bőrt. Még azok a személyek is bátran burkolhatják magukat bio pamutból készített ruhákba, akiknek extrán érzékeny a bőrük.

Azonban muszáj megjegyeznünk, hogy a szóban forgó szövetből készített textilek könnyebben gyűrődnek és bolyhosodnak, mint a genetikailag módosított pamutból gyártott ruhák. Túl gyakori mosás esetén sajnos a színük elhalványodása is előre borítékolható.

Környezetkímélő és fenntartható

A biogyapot termesztéséhez 91%-kal kevesebb víz szükséges, mint a GM gyapothoz. Az abból készített pamut előállításánál 46%-kal kevesebb szén-dioxid termelődik. Egy pamutpóló természetes lebomlása pedig 5-6 hónap alatt végbe is megy.