Bőr Anyag

bőr

A természetes bőr anyag az egyik legnépszerűbb alapanyag, amit a ruhák, lábbelik és kiegészítők gyártásához felhasználnak. Az ok, ami miatt sokan rajonganak érte nem más, minthogy a belőle készített termékek rendkívül trendik és tartósak. Ha pedig ez még nem lenne elég, akkor kiváló légáteresztő képességük is van, ami azt jelenti, hogy – a műbőrrel ellentétben – hagyja levegőzni a bőrünket, így nem izzadunk bele a holmijainkba. 

Vissza a múltba 

A bőr felhasználása nagy múltra tekint vissza, az elődeink ugyanis már ősidők óta használták ruhák, takarók és különböző eszközök gyártására. Később az ókorban és a középkorban megnőtt a bőr felhasználásának jelentősége, mert akkor már hadifelszereléseket is készítetettek belőle.

Bőrből készültek például a lószerszámok szíja, de vértek, pajzsok alapanyagául is előszeretettel használták, mert felismerték, hogy rendkívül ellenálló anyagról van szó.

Milyen állat bőrét használjuk bőrtermékek készítésére?

Sokan azért nem szeretik a természetes bőr anyagból készülő termékeket, mert “azért meg kellett halni egy állatnak”. Már itt le kell szögeznünk egy fontos dolgot. Hazánkban olyan állatok bőrét dolgozzák fel, amik élelmezési célból haltak meg. Úgy is mondhatjuk, hogy a bőr anyag csak a húsipar mellékterméke. Ilyen szempontból tehát mondhatni pazarlás lenne nem felhasználni.  

Ruhákhoz, lábbelikhez jellemzően marhabőrt szoktak használni. A legjobb minőségű anyag az állat bőrének külső részéből készül, de gyakori eljárás, hogy megcsiszolják ezzel érdessé téve a felületét. Ez lesz a hasított bőr, amit másnéven velúrnak hívunk. 

Mi fán terem az öko bőr? 

Természetesen vannak, akik ragaszkodnak a természetes, mégis 100%-ban állatbarát vagy vegán termékek használatához. Bár ők teljesen elutasítják az állati bőrből készült ruhák viselését, meglehet, hogy maga a bőr hatás tetszik nekik és szívesen látnák magukon, ha nem kapcsolódna hozzá az állatok halála. Számukra lett kifejlesztve az öko bőr, vagyis az ekológikus bőr

bőr anyag

Ez tulajdonképpen egy pamut anyag, ami kinézetre szinte egy az egyben úgy néz ki, mint az igazi bőr. Hozzá hasonlóan rendkívül strapabíró, tartós és légáteresztő, ráadásul konkrétan bármilyen színben előállítható, ami a valódi bőrről nem mondható el. Szóval 0:1 az öko bőr javára. Ha az anyag előállításához textilt használnak, akkor textil bőr anyagnak hívjuk.  

Mennyire vízálló a bőr anyag? 

Itt el is érkeztünk az egyik legnagyobb hátrányához, a vízállósághoz, ebben ugyanis nem jeleskedik sem a hagyományos sem az öko bőr. Alap esetben tehát ezeket a holmikat, beleértve a bőr cipőket is csak száraz időben lehet használni, de azért nem teljesen reménytelen a helyzet. Talán te is jártál már úgy, hogy a kasszánál megkérdezték szeretnéd-e impregnáltatni a bőr anyagú lábbelit, amit épp megvásárolni készültél.  

Maga a kifejezés, hogy “impregnálás” nem csak a ruhaiparban használatos, hanem például az építőiparban is használatos. Tulajdonképpen egy olyan anyagkezelési eljárást jelent, aminek során egy anyagot valamilyen másik anyaggal itatunk át annak érdekében, hogy javítsunk valamely tulajdonságán. Jelen esetben a bőr vízálló képességén. 

A bőr anyag jövője 

Az ipari bőr anyag gyártása és felhasználása korunkban még magasan szárnyal, ez azonban megváltozhat. Biztosat persze nem lehet mondani, de a tendencia azt mutatja, hogy az újfajta bőr anyagok megjelenésével átalakulóban van az ipar. 

Az is biztosra vehető, hogy a fenntarthatóság, illetve az állatvédelem is egyre nagyobb teret nyer majd magának, aminek hatására alternatív megoldások jelenhetnek meg. Egy kilogramm cipő, ruha vagy táska bőr anyag előállításához közel húszezer liter vízre és legalább egy állatra van szükség, ami bizony nem kevés. 

Eddig egyelőre csak a műbőr, illetve az öko vagy más néven textil bőr anyag gyártása terjedt el, de a paletta a jövőben ennél sokkal színesebb lehet. Elképzelhető, hogy a jövőben gombából, kaktuszból, ananászlevélből vagy almahéjból is készülnek majd bőr hatású termékek. Vannak már ugyanis erre irányuló törekvések például Mexikóban vagy Romániában.