Műbőr Anyag

műbőr

A ruhaüzletek polcain gyakran találkozunk műbőr ruhákkal: kabátokkal, nadrágokkal, szoknyákkal. Sőt még a cipők és a különböző kiegészítők, például kesztyűk, övek, karkötők készítése során is kedvelt alapanyagnak számít. Ennek pedig nagyon egyszerű a magyarázata: ránézésre szinte teljesen úgy néz ki, mint a valódi bőr, mégsem az.   

Miből készül a műbőr? 

A nevében lévő “mű” kifejezés jól mutatja, hogy lényegében egy teljes egészében szintetikus – azaz mesterségesen előállított – anyagról van szó. A gyártásához PVC-t szoktak használni, ami egy hőre lágyuló, kemény műanyag, tehát végeredményben semmi köze sincs az igazi bőrhöz.  

Itt meg kell jegyeznünk, hogy ha szemfülesek vagyunk és kicsit jobban is megnézzük, hogy mit veszünk, akkor hamar megállapíthatjuk, hogy igazi vagy műbőr anyagról van-e szó? Különösen igaz ez akkor, ha nem csak szemmel vizsgáljuk, hanem meg is fogjuk, hiszen tapintásra sem ugyanolyanok.  

Hogy lesz a kemény PVC-ből lágy műbőr anyag? Mivel maga a PVC (poli-vinil-klorid) alapvetően egy nem túl rugalmas anyag, ezért egy speciális eljárással azzá kell tenni, hogy felhasználható legyen a ruhaiparban. Ehhez olyan vegyületeket használnak, amik képesek arra, hogy meglágyítsák a műanyagot. 

Kik választják a műbőr ruhákat?  

Elsősorban azok, akik számára fontos, hogy ne használjanak semmilyen állati eredetű dolgot, beleértve a ruházati termékeket is. Ha valaki elkötelezett az állatbarát vagy a vegán életmód mellett, akkor a valódi bőrből készülő ruhák viselése bizony nem fér bele. 

Ma már léteznek vegán bőr ruhák is, amit növények rostjaiból készítenek. Mivel ez egy sokkal természetesebb anyag, ezért azok, akik nem akarnak műanyagból készült ruhákat hordani, ezeket választják. Ugyanakkor a műbőr anyagnak az elérhetősége és ára miatt még mindig sokkal magasabb a népszerűségi mutatója.  

És itt el is érkeztünk az anyag másik óriási előnyéhez, ami nagyon vonzóvá teszi nem csak a vegánok, hanem tulajdonképpen minden öltözködni szerető nő és férfi körében. Ez pedig nem más, mint ára, ugyanis jóval olcsóbb, mint az igazi vagy akár a vegán bőr.   

Mindennek két oldala van 

Egy műbőrből készült ruhához nagyjából feleannyiért hozzájuthatunk, mint ha ugyanazt igazi bőrből szeretnénk megvásárolni. Ez nagyon jól hangzik igaz? A helyzet azonban az, hogy ennek is két oldala van, ugyanis az alacsonyabb árért cserébe bizony le kell mondanunk néhány dologról.  

műbőr anyag

Például arról, hogy a ruha örök életünkre ki fog szolgálni majd, erre ugyanis nagyon kevés esély van. Ezek a holmik sokkal sérülékenyebbek, akár kisebb erejű súrlódás hatására is elkezdhet leperegni a borításuk, ami esztétikailag nem túl megnyerő.  

Igazi vs. műbőr cipők  

Ha egy igazán tartós lábbelire fáj a fogad, amit nem akarsz lecserélni pár éven belül, akkor érdemes igazi bőrt választanod. Ha viszont szereted követni a divatot és a ma vásárolt cipőt nem biztos, hogy 2-3 év múlva is hordani fogod, akkor egy műbőr cipővel is elégedett leszel. A lényeg, hogy ennél hosszabb élettartamot ne várj tőle. 

Ha nem fáj, hogy jövőre talán le kell cserélned, akkor még jól is jársz, hiszen az ártényező a lábbelik esetében is erősen jelen van. Mivel a műbőr árak jóval az igazi bőr ára alatt vannak, ezért a cipővárásláskor sem kell mélyre nyúlnod a pénztárcádban. 

Egy valódi bőr cipőre ráadásul úgy kell vigyáznod, mint a szemed fényére. A puha bőrt például csak szárazon lehet tisztítani, ami azt jelenti, hogy egy száraz ronggyal vagy kefével kell levarázsolnod róla a koszt. És ez még csak a kezdet! Ez után jön a cipőápoló krém és a cipő felületének fényesre dörgölése. Sőt, mivel a puha bőr nem szereti a nedvességet, ezért érdemes impregnáltatni is. 

A velúr egy magas minőségű bőr, ami szintén borzasztóan kényes. Ha rákensz valamilyen krémet, akkor azzal a lendülettel konkrétan tönkre is teszed. A nem puha, hanem keményebb felületű, zsírosabb bőr cipőket is nagyon óvatosan kell tisztítani, a természetes csillogásukat pedig a különböző cipőkrémekkel, speciális balzsamokkal lehet megőrizni. 

Ezzel szemben a műbőr cipővel fele ennyire sem kell óvatoskodnod. Ha koszos lesz, akkor csak fogsz egy vizes rongyot, áttörlöd vele, majd utána egy szárazzal leitatod róla a nedvességet. És kész is vagy, a lábbelid gyönyörűen tiszta lesz.  

Ami pedig a vízállóságot illeti, bármennyire is meglepő a bőrcipők nem viselik jól a nedvességet. Ha esős időben viseled őket, akkor tulajdonképpen csak idő kérdése, hogy mikor fog elázni bennük a lábad. Ha a kasszánál van rá lehetőség, akkor az impregnálással némileg javítható a bőrcipő víztűrő képessége, de csodát ez esetben se várj tőle! Ezzel szemben a műbőr holmik, beleértve a lábbeliket is vízhatlanok, mert a rajtuk lévő PVC borítás jól bírja a vizet. 

Mi a helyzet a műbőr kárpittal? 

Sokan vannak, akik rajonganak a bőrhatású cuccokért a lakásukban is. És hát, hol máshol jelenhetne meg a bőr, mint például a foteleken, kanapékon? A kárpitnak is van műbőrből készült változata, ami konkrétan annyira hasonlít az igazira, hogy hosszas vizsgálgatás után sem biztos, hogy meg tudnánk mondani az-e vagy sem. 

fekete műbőr

Azt viszont tudni kell a műbőr kárpitról, hogy az alapját egy textil anyag adja és erre kerül egy bevonat, ami bőr hatást ad neki. Ez nagyjából 5-6 évig marad ott, utána elkezd leperegni róla. Akkor pedig két lehetőségünk van: vagy úthuzatjuk a kanapénkat vagy pedig veszünk egy újat. Ami miatt mégis érdemes mellette dönteni az az ára, mert a kárpitos műbőr olcsóbb árkategóriába esik.  

Azért persze van néhány trükk, amivel meghosszabbítható az élettartama. Az első, hogy vigyázz rá! Ha nincs agyon használva a kanapéd, mert mondjuk nem engeded, hogy a gyerekek szétugrálják vagy állandóan rávetődjenek, akkor nem szentírás az az 5-6 év. Sőt, még azzal is sokat tehetsz érte, ha tisztításkor nem használsz erős vegyszereket, amik elősegítik az anyag hámlását, lepergését. Ezzel akár éveket is nyerhetsz. 

Ha nem ragaszkodsz a világosabb színekhez, akkor válassz fekete műbőr anyagot, azon ugyanis sokkal kevésbé látszik meg, ha nem tökéletesen tiszta. Ergo, kevesebbet kell tisztítanod.